O firma chineza prezinta cea mai mare turbina eoliana din lume. Aceasta poate rezista la taifunuri

externe

Turbina eoliana

MingYang Smart Energy, producatorul chinez de turbine eoliene offshore, a prezentat cel mai recent prototip de turbina care poate functiona chiar si in cazul unor taifunuri puternice. Cu o putere de 18 MWh, aceasta este cea mai mare turbina din lume de pana acum, relateaza Interesting Engineering.

Avand in vedere ca lumea a convenit sa elimine treptat combustibilii fosili, centralele solare si eoliene vor ocupa acum un loc central in satisfacerea cererii de energie. In timp ce fermele solare au limitarea de a nu putea genera energie in timpul noptii, turbinele eoliene pot functiona non-stop, chiar daca productia lor de energie ar putea fi variabila.

De-a lungul anilor, turbinele eoliene au devenit mai mari si sunt capabile sa genereze mai multa energie intr-o singura rotatie. Mutarea turbinelor in largul marii a inceput cu ideea de a conserva terenuri pentru activitati precum agricultura. Avantajul de a profita de vanturile marine care sufla mai puternic s-a tradus acum intr-o noua industrie, cea a fermelor eoliene offshore, care devine din ce in ce mai mare pe zi ce trece.

Compania MingYang Smart Energy, cu sediul in Guangdong, China, a fost in ultimii ani in atentia presei pentru ca a produs in mod constant turbine eoliene cu puteri din ce in ce mai mari. Interesting Engineering a relatat realizarile companiei de cand a conectat la reteaua din China, in 2021, turbine de 14 MW.

Intr-o perioada scurta de timp, compania a construit turbina de 16 MW, care este acum in curs de instalare. Compania a depasit realizarile producatorilor mondiali de turbine, cum ar fi Siemens Gamesa, si a intrat in concurenta cu compatrioti precum GoldWind si CSSC Haizhuang, care si-au propus, de asemenea, sa produca turbine eoliene mai mari.

Designul turbinei a evoluat de la platformele de 14-16 MW pe care le-a construit si implementat pe scara larga. Potrivit comunicatului de presa al companiei, designul turbinei este modular si usor si ofera o eficienta ridicata.

Diametrului turbinei variaza intre 260-292 metri, in functie de puterea nominala. Capacitatea anuala de generare a turbinei este de 80 de milioane de kWh in regiunea Guangdong de est. O turbina ar contribui la alimentarea cu energie electrica a 96.000 de gospodarii si la reducerea emisiilor de CO2 cu 66.000 de tone.

MingYang Smart Energy s-a asigurat, de asemenea, ca designul sau recent de turbina poate fi implementat in zone cu viteze medii si mari ale vantului. In plus, turbina este echipata cu o „tehnologie activa anti-tifon” care permite dispozitivului sa reziste la taifunuri de categoria 17, a sustinut compania. Nu au fost dezvaluite detalii despre ce presupune aceasta tehnologie, dar asta ar insemna ca turbina poate rezista la vanturi de 56-61 m pe secunda, cele mai severe dintre taifunurile pe care le-a vazut lumea.

Desi acest lucru este impresionant, este putin probabil ca eticheta de cea mai mare turbina din lume sa dureze mult timp. La inceputul lunii octombrie a acestui an, compania a dezvaluit proiectul pentru o turbina de 22 MWh cu palete de marimea Turnului Eiffel.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: