O fosta socialista a devenit noul premier al Frantei. Macron anuntase ca isi doreste un „premier cu calificari ecologiste si de politica sociala”

externe

Presedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul sau prim-ministru, a anuntat Palatul Elysee intr-un comunicat, devenind astfel prima femeie care va detine aceasta functie din 1992, relateaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

„Presedintele Republicii a numit-o pe Elisabeth Borne prim-ministru si a insarcinat-o cu formarea unui guvern”, a precizat presedintia intr-un comunicat. Edith Cresson era singura femeie care a ocupat pana acum acest post (1991-1992) in presedintia socialistului Francois Mitterrand.

Elisabeth Borne, in varsta de 61 de ani, are experienta in administratie si inainte de a se alatura guvernului lui Macron a lucrat pentru mai multi ministri socialisti.

Cunostintele ei despre lucrul cu sindicatele franceze il va ajuta pe presedinte sa-si promoveze reformele, intre care si cel mai contestat angajament electoral: ridicarea varstei de pensionare, comenteaza Reuters.

Macron, care a fost reales pentru un al doilea mandat in aprilie, a declarat ca este in cautarea unui premier cu calificari ecologiste si de politica sociala. Existau mari asteptari ca Elisabeth Borne sa fie numita in functie, noteaza Reuters.

Premierul francez Jean Castex i-a inmanat anterior in cursul zilei demisia sa presedintelui Emmanuel Macron, a anuntat biroul sefului executivului de la Paris.

Decizia lui Castex a deschis calea pentru indelung asteptata reorganizare a guvernului de catre Macron, care dupa realegerea sa in fruntea statului francez a afirmat ca noul executiv va trebui sa fie mai ”concentrat”, cu mai putini ministri.

Comentarii: