„O infrangere usturatoare pentru PSD”. Presa internationala, despre marele referendumul esuat din Romania

politica

”Da”-ul interzicerii mariajului gay a obtinut peste 90% din sufragiile exprimate intr-un referendum controversat, organizat in acest weekend in Romania, care a fost insa invalidat din cauza unui absenteism-record a aproape 80% din alegatori, scrie AFP, citata de news.ro.

Un pic peste 3,4 milioane de persoane (reprezentand 91,6%) din cei 3,7 milioane de alegatori care s-au prezentat la urne au votat in favoarea inscrierii in Consitutie a faptului ca doar ”un barbat si o femeie” se pot casatori, si nu ”sotii”, asa cum stipuleaza in prezent legea fundamentala.

Aproximativ 242.000 de persoane (6,4%) au votat impotriva acestei modificari, iar 74.000 de buletine (2%) au fost anulate, potrivit rezultatelor anuntate la numararea voturilor in 98% din sectiile de votare.

Victoria taberei ”da” nu ridica vreo indoiala, insa absenteismul masiv – 79,59% dintre alegatori – a marcat o infrangere usturatoare a social-democratilor aflati la putere, care au sustinut aceasta consultare initiata de ONG-uri apropiate Bisercii Ortodoxe. Un parg minim de 30% dintre alegatorii inscrisi era necesar ca votul sa fie validat. Promotorii scrutinului au recunoscut duminica seara esecul acestui demers.

In afara de comunitatea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT), numeroase organizatii din cadrul societatii civile au indemnat la boicotarea referendumului, denuntand ”irosirea banilor”, dar si o campanie cu accente ofensatoare fata de homosexuali.

Puternica Biserica Ordoxa – care a indemnat prin vocea celor mai inalti prelati, inclusiv a Patriarhului Daniel – sa se voteze pentru ”apararea familiei traditionale”, si-a exprimat luni regretul fata de esecul acestui scrutin, apreciind ca si-a ”indeplinit datoria civica si morala”.

Acest refrendum a fost criticat de catre Bruxelles, care a indemnat Bucurestiul la respectarea drepturilor omului.

Legislatia romana nu autorizeaza nici casatoria intre persoane de acelasi sex si nici uniunea civila, o interdictie pe care referendumul viza sa o introduca in Constitutie.

Pe de alta parte, Guvernul roman a facut tot ceea ce a putut sa se asigure ca, in urma referendumului, interzicerea casatoriei intre persoane de acelasi sex este introdusa in Constitutie, fara sa fie contestata, comenteaza The Washington Post (WP), precizand ca Bucurestiul a cheltuit 40-50 de milioane de dolari cu pregatirile, a prelungit perioada de votare de la una la doua zile si a scazut pragul validarii de la 50 la 30%, ”numai sa fie sigur”.

Dar, pana sambata seara, dupa prima din cele doua zile de vot, aproximativ 5% din alegatori au votat, noteaza ziarul.

Dupa ce Biserica Ortodoxa a lansat un ultim indemn la adunare duminica, participarea a crescut la peste 20%, insa nu a depasit pragul de validare, in pofida faptului ca marea majoritate a persoanelor care au votat a aprobat definirea casatoriei ca heterosexuala.

”Romanii au respins dezbinarea si ura”, a declarat pentru Reuters Vlad Viski, un reprezentant al MozaiQ,, o organizatie pentru apararea drepturilor LGBT. Alegatorii s-au saturat de implicarea Bisericii Ortodoxe, care a facut campanie masiv in favoarea interzicerii, impreuna cu social-democratii, a apreciat el.

”Am aratat ca noi, ca cetateni, vrem o Romanie bazata pe valori democratice, o tara in care respectul, egalitatea si bunul simt ghideaza societatea”, a apreciat Accept, o organizatie de apararea drepturilor LGBT.

In pofida faptului ca referendumul are la baza o petitie semnata in 2016 de trei milioane de romani, PSD s-a asociat votului in ultimele luni, sperand ca succesul acestei campanii pe care si-a asumat-o sa le consolideze succesul electoral per ansamblu, comenteaza ziarul.

Social-democratii nu au reusit sa-i mobilizeze pe opozantii casatoriei intre persoane de acelasi sex, iar campania lor a relansat tensiuni vechi impotritriva LGBT intr-o tara care a scos homosexualitatea de sub incidenta penala abia in 2001, iar casatoriile intre persoane de acelasi sex sau uniunile civile sunt ilegale din 2009, adauga cotidianul.

WP subliniaza ca referendumul nu le-a oferit alegatorilor posibilitatea sa aleaga intre casatoria intre persoane de acelasi sex, ci doar daca definirea ”familiei” sa continue sa fie definita definita in mod neutru in Constitutie. Rezultatul nu ar fi avut un impact nici intr-un caz, nici in celalalt, ci ar fi putut sa impiedice eventuale noi decizii judiciare in favoarea casatoriei sau uniunii civile intre persoane de acelasi sex.

Insa, cum un numar tot mai mare de critici ai Guvernului i-au indemnat pe romani sa boicoteze votul, referendumului pe tema casatoriei intre persoane de acelasi sex a devenit un referendum de facto pe tema increderii in PSD, comenteaza ziarul, notand ca partidul aflat la putere i-a socat in mai multe randuri pe observatorii din tara si din strainatate prin scandaluri de coruptie si incercari de a perturba statul de drept, care au antrenat proteste de masa in intreaga tara. Anul trecut, PSD si aliatii lor politici in Parlament au adoptat prin vot scoterea de sub incidenta penala a unor fapte comise de autoritati care provoaca prejudicii de pana in 50.000 de dolari – ignorand practic toate formele micii coruptii.

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat de frauda electorala in 2015 si de abuz de putere in aceasta vara, noteaza WP. Judecarea apelului impotriva ultimei sentinte urma sa inceapa saptamana aceasta, ceea ce a generat intrebari cu privire la coincidenta cu referendumul, pe care unii il considera o distragere de la acuzatiile de corputie vizand Guvernul.

Lideri ai partidului au prezentat un punct de vedere foarte diferit cu privire la referendum, mai noteaza WP, citandu-l pe secretarul general Codrin Stefanescu, care l-a catalogat drept ”un esec al romanilor si al Romaniei in general”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: