externe

O instanta rusa a respins un nou recurs al reporterului american Evan Gerskovici. Putin a declarat ca jurnalistul american ar putea fi eliberat la un moment dat in schimbul unui prizonier rus detinut in strainatate

O instanta rusa a respins marti cel mai recent apel al reporterului Wall Street Journal Evan Gerskovici impotriva arestarii sale preventive, sub acuzatia de spionaj, potrivit Reuters.

Gerskovici, in varsta de 32 de ani, este primul jurnalist american arestat sub acuzatia de spionaj in Rusia de la Razboiul Rece. A fost retinut de Serviciul Federal de Securitate (FSB) pe 29 martie anul trecut. El, ziarul sau si guvernul SUA neaga ca ar fi spion.

Inca nu a fost stabilita o data pentru procesul sau. Detentia sa a fost prelungita luna trecuta cu trei luni pana la 30 iunie, intr-o audiere care a fost interzisa presei. Insa marti jurnalistilor li s-a permis sa-l filmeze pe Gerskovici in timp ce acesta statea intr-o cabina de sticla din sala de judecata zambind si facandu-le cu mana colegilor din media.

Wall Street Journal a raportat ca Gerskovici a raspuns „Totul clar” atunci cand judecatorul a intrebat daca a inteles decizia instantei.

„Continua sa fie scandalos faptul ca Evan a fost retinut pe nedrept de guvernul rus de mai bine de un an. Libertatea lui Evan este asteptata de mult si indemnam administratia (Biden) sa faca tot ce ii sta in putere pentru a-i asigura eliberarea”, a scris WSJ.

Gerskovici, care a fost acreditat de Ministerul rus de Externe pentru a lucra in Rusia ca jurnalist, a fost arestat in timpul unei calatorii in orasul Ekaterinburg din Urali.

El este inchis de mai bine de un an in inchisoarea de inalta securitate Lefortovo din Moscova, care este strans asociata cu FSB. Statele Unite au acuzat Rusia ca l-a folosit in scopul „diplomatiei ostaticilor”.

„Vom continua sa denuntam si sa impunem costuri pentru incercarile ingrozitoare ale Rusiei de a folosi americanii ca moneda de schimb”, a declarat presedintele Joe Biden luna trecuta, cu ocazia aniversarii arestarii lui Gerskovici.

Presedintele Vladimir Putin a spus ca jurnalistul american ar putea fi eliberat la un moment dat in schimbul unui prizonier rus detinut in strainatate, dar pana acum nu s-a concretizat un astfel de acord.

Kremlinul spune ca are „anumite contacte” cu SUA in legatura cu cazul sau, dar ca nu va comenta in public despre negocierile pentru un potential schimb.

Gerskovici si Paul Whelan, un american arestat pentru spionaj impotriva Rusiei in 2020 si condamnat la 16 ani de inchisoare, au fost amandoi desemnati de Departamentul de Stat al SUA drept „retinuti pe nedrept”, ceea ce inseamna ca Washingtonul considera ca acuzatiile impotriva lor sunt false si se angajeaza sa lucreze pentru eliberarea lor.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

7 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

9 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

9 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

9 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

9 ore ago