O jurnalista din Brasov renunta la indemnizatia „nerusinata” de la stat: „Statul roman ma plateste cu 24.090 lei pe luna”

news

Jurnalista Electra Ghiza din Brasov anunta ca va dona banii primiti lunar ca indemnizatie pentru participarea la sedintele ATOP (Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica). Ea afirma ca valoarea indemnizatiei este „nerusinata” in raport cu activitatea pe care o desfasoara.

Electra Ghiza este reprezentanta a comunitatii brasovene in ATOP (Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica) alaturi de mai multe oficialitati locale, printre care si sefii Politiei si Jandarmeriei. Ea afirma ca activitatea desfasurata in cadrul ATOP ii consuma cel mult 8 ore pe luna, astfel incat banii primiti, peste 1.000 de lei net, nu se justifica. „Consider ca activitatea din ATOP nu ar trebui remunerata iar valoarea actuala a indemnizatiilor este cel putin nerusinata. Personal, am decis ca, lunar, sa donez banii primiti asa incat ei sa se intoarca la cei de la care, practic, provin: cetatenii platitori de taxe si impozite”, anunta Electra Ghiza pe Facebook.

Postarea integrala:

Statul roman ma plateste cu 24.090 lei pe luna. Am un coleg platit cu 72.270 lei. Net, adica bani in mana.

Afirmatia este corecta si gresita in acelasi timp. Mai jos va explic, postarea e ceva mai lunga dar va recomand sa cititi ca sa stiti cum e capusat bugetul statului.

In ianuarie am fost desemnata ca, in urmatorii 4 ani, sa reprezint comunitatea brasoveana in ATOP (Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica), organism cu rol consultativ pe langa Consiliul Judetean Brasov. Asa cum spune Legea 218/2002 (Sectiunea a 3-a), exista cate un ATOP pe langa fiecare consiliu judetean din tara iar in componenta intra: subprefectul, 6 consilieri judeteni, 3 reprezentanti ai comunitatii, seful IPJ, seful ISU, seful Insp. de Jandarmi, seful Politiei Locale, reprezentantul Corpului National al Politisilor (total 15 persoane).

Rolul ATOP este consultativ, cum spuneam, iar atributiile legale tin de „protejarea intereselor comunitatii si asigurarea climatului de siguranta publica”(detalii la art. 18, sectiunea a 3 a, L218/2002). Membrii autoritatii se intrunesc in sedinte ordinare (de regula, lunar) sau extraordinare, in plen sau in comisii.
Potrivit Regulamentului de organizare si functionare a ATOP (Ordinul 575/ 5 aug. 2002, art. 19), “Pentru activitatea desfasurata in plen si in comisii membrii autoritatii teritoriale de ordine publica au dreptul la o indemnizatie de sedinta stabilita de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, respectiv de consiliile judetene.”

Asadar, am ajuns la bani.

Bani pe care ii stabileste/voteaza plenul consiliului judetean. La Brasov e vorba de 1872 lei brut, 1095 lei net. Pentru fiecare sedinta!

Am vrut sa vad ce indemnizatii se dau in celelalte judete. Iata lista (celor care au raspuns) sumelor nete in ordine descrescatoare:
VRANCEA 3285 lei
CONSTANTA, BACAU, HARGHITA, CARAS-SEVERIN 2164 lei
SALAJ, MURES, SUCEAVA 1642 lei
BRASOV, ARAD, TIMIS, GIURGIU, BIHOR, DOLJ 1095 lei
BUZAU 813 lei
VASLUI, SIBIU 547 lei
NEAMT 501 lei
PRAHOVA, BRAILA, IASI 492 lei
TELEORMAN 409 lei

Haideti sa va spun cat efort/munca/timp consum eu pentru cei 1095 lei pe care ii primesc lunar. Ordinea de zi a sedintei (lunare) se anunta cu cateva zile inainte. De regula sunt petitii, solicitari de modificari legislative, rapoarte de activitate, toate in legatura cu ordinea publica. Citesc documentele, fac research pe net, schimb impresii pe email cu colegii din ATOP, eventual contactez petitionarii ca sa inteleg mai bine chestiunea. In total, sa zic, 2 ore. Apoi urmeaza sedinta cu dezbateri, luari de cuvant, vot. Cea mai lunga la care am participat pana acum a fost de 2 ore si jumatate. Hai sa zic ca, in total, aloc 8 ore (o zi de lucru) activitatii din ATOP. Si, pentru aceasta unica zi de lucru, primesc din bugetul consiliului judetean 1095 lei! Daca ar fi sa lucrez o luna intreaga, adica 22 zile lucratoare, ar insemna sa primesc 24.090 lei. Wow! Asta da venit… de la stat! La Vrancea, aceeasi unica sedinta (cu munca de o zi, sa zic) se plateste cu 3285 lei. Daca, ipotetic, extindem venitul la o luna, rezulta 72.270 lei!

Sa acceptam ca nu timpul, ci expertiza sunt cele care conteaza in activitatea ATOP. Atunci spuneti-mi voi ce mega-expertiza, ce background si experienta beton are acela care, pentru o singura sedinta, primeste 3285 lei, adica salariul mediu pe o luna in Romania….?!

Consider ca activitatea din ATOP nu ar trebui remunerata iar valoarea actuala a indemnizatiilor este cel putin nerusinata. Personal, am decis ca, lunar, sa donez banii primiti asa incat ei sa se intoarca la cei de la care, practic, provin: cetatenii platitori de taxe si impozite.

In esenta, ATOP este o institutie importanta in buna functionarea societatii. Dar, in realitate, pare a fi o sinecura. O vaca de muls pentru unii politicieni, pentru prietenii lor. Putem sa ii scoatem din discutie pe sefii de institutii de ordine publica membri in ATOP, desi si ei primesc indemnizatie pentru o activitate care e deja salarizata!

Dovada ca unii capuseaza bugetul statului prin intermediul ATOP a venit la ultima sedinta. Dnul Mihai Mohaci, fost prefect, senator, PSD, actualmente presedinte PRO Romania – deci, politician de cariera – a fost desemnat membru in ATOP din partea societatii civile. Am fost tentata sa cred isi doreste cu adevarat sa puna in slujba comunitatii experienta acumulata in zecile de ani de lucru in institutiile publice ale statului. Dar, la ultima sedinta, dl, Mohaci nu a mai participat: ne-a trasmis ca si-a dat demisia din ATOP pentru ca…. nu mai poate cumula pensia cu indemnizatia! Deci, daca indemnizatie nu e, nimic nu e!

Voi propune modificarea legislatiei asa incat ATOP sa devina ceea ce trebuie: un forum de dezbatere unde profesionistii se intalnesc cu policienii si cetatenii nu pentru bani, ci pentru o societate mai ordonata si sigura.

Daca sunteti curiosi sa aflati la ce nivel au ajuns impostura, coruptia si capusarea statului, va recomand sa-l cititi pe Valeriu Nicolae pe site-ul nutotei.ro

P.S Indemnizatia din luna aceasta am donat-o unei colege din presa care, cu o putere uimitoare si o discretie remarcabila, se lupta cu o boala cumplita. Putere si incredere, Ileana! Ai toti prietenii alaturi de tine!

Mai mult despre: ,

Comentarii: