O legatura indisolubila: Un trib maori indeamna Sotheby’s sa returneze relicvele scoase la licitatie

life

Un trib maori din Noua Zeelanda cere returnarea unor relicve de pret listate spre vanzare de casa de licitatii Sotheby’s, potrivit The Guardian.

Casa de licitatii este in proces de a vinde o serie de artefacte maori din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea – dintre care unele triburi locale spun ca sunt taonga (comori) culturale esentiale si ar trebui returnate.

Ngarimu Blair, vicepresedintele poporului Ngati Whatua Orakei, a spus ca tribului mai avea doar o cateva artefacte semnificative, dupa ce majoritatea au fost pierdute in jafuri succesive ale primilor „vanatori de comori”, prin urbanizare si stramutare.

„Avem foarte putine dintre aceste taonga ramase in posesia noastra”, a spus el. „Cand apare asa ceva, suntem si entuziasmati, dar si tristi ca am pierdut atat de multe.”

Licitatiile Sotheby’s, care se incheie intr-o saptamana, includ o arma („mere”) sculptat din pounamu (piatra verde). A fost oferita de seful Ngati Whatua, Paora Tuhaere, unui vice-amiral britanic in 1886, cu conditia sa ramana in familia barbatului, potrivit unui ziar din acea vreme. Deoarece arma nu se mai afla in mainile familiei, ar trebui sa fie returnata, a spus Blair, iar tribul spera ca un viitor cumparator va lua in considerare repatrierea lui.

„Speram ca cei implicati in aceasta licitatie inteleg ca poporul lui Tuhaere nu a disparut si nici nu este o relicva si ca suntem in mod indisolubil legati de aceasta taonga”, a spus el.

Licitatia are loc in timp ce muzeele internationale, guvernele si colectionarii privati se lupta cu problema proprietatii artefactelor indigene, in special a celor obtinute prin colonizare, jaf sau razboi.

British Museum a confirmat saptamana trecuta ca, pentru prima data, ca este implicat in „discutii constructive” cu Grecia cu privire la restituirea unor frize de marmura din Partenon, dupa ce acestea au fost luate de acolo de catre Lord Elgin, un diplomat britanic.

In noiembrie 2022, americanul John Gomperts si-a dat seama ca piesele antice in valoare de pana la 80.000 de lire sterline, inclusiv doua vaze cipriote din secolele al VII-lea si al VIII-lea i.Hr., mostenite de la bunica sa ar fi putut proveni din sapaturi ilegale, deoarece nu aveau acte de provenienta. El a vrut sa faca ceea ce trebuie din punct de vedere legal si etic, si dupa ce a discutat cu cei doi frati ai sai, a returnat obiectele guvernelor din Italia, Grecia, Cipru si Pakistan.

In Australia, doua opere de arta aborigene rare, scoase la licitatie de Sotheby’s, au fost repatriate dupa ce guvernul a contribuit cu 500.000 de dolari la achizitionarea lor.

Charlotte Davy, directoarea departamentului de arta al Muzeului National Te Papa din Noua Zeelanda, spune se vede o schimbare in intreaga lume in modul in care oamenii privesc dreptul de proprietate asupra artefactelor obtinute in perioada coloniala, existand campanii pentru returnarea comorilor culturale, inclusiv bronzurile din Benin in Nigeria si frizelor desprinse din Parthenon.

„Nu este vorba doar de proprietate in sensul legal al titlului de transfer – exista o responsabilitate mai larga… Cand stii provenienta, cand cunosti iwi [tribul] din care provine, nu mai este acceptabil doar sa o ignori. ”

Sotheby’s a vandut o serie de artefacte maore de mare valoare, inclusiv unele de provenienta necunoscuta. In 2019, o sculptura Arawa tekoteko s-a vandut cu 740.000 USD. Descrierea licitatiei mentiona ca este „o sculptura maori importanta”, dar ca „nu i se cunoaste provenienta initiala”. In 2014, vanzarea unei sculpturi evaluate la 3,1 milioane de dolari NZ a provocat controverse in Noua Zeelanda, academicienii si autoritatile tribale cerand guvernului sa militeze pentru returnarea acesteia.

In Noua Zeelanda, comertul cu comori culturale maori anterioare anului 1980 este acum reglementat de guvern si nu pot fi exportate sau vandute fara inregistrare sau permisiuni speciale – dar acele legi nu se aplica jurisdictiilor internationale.

Un purtator de cuvant al Sotheby’s a declarat ca casa de licitatii „sustine cele mai inalte standarde ale pietei si recunoaste responsabilitatea semnificativa de a-si desfasura activitatea intr-o maniera responsabila si etica, in conformitate cu toate legile si reglementarile globale”.

Alte artefacte din Noua Zeelanda vandute de Sotheby’s saptamana aceasta includ un toiag Tewhatewha si ramasitele unor pasari extrem de rare din Noua Zeelanda – oasele picioarelor pasarii moa, disparuta in urma cu 600 de ani, care avea patru metri, si o brosa facuta din ciocul unei huia, o pasare care se crede ca a disparut in 1907.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: