O luptatoare anticoruptie a devenit presedinte al Kosovo la numai 38 de ani. Vechea clasa politica s-a prabusit

externe

Jurista Vjosa Osmani a fost aleasa duminica de catre deputati presedintele Kosovo, consacrand astfel instalarea la putere a unei noi generatii, hotarate sa puna capat coruptiei, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Vjosa Osmani, 38 de ani, cea mai populara personalitate politica din Kosovo, a obtinut 71 de voturi din partea celor 82 de deputati prezenti, mai mult decat cvorumul necesar, potrivit numaratorii oficiale.

Parlamentul kosovar s-a reunit initial sambata seara pentru a se pronunta asupra candidaturii lui Vjosa Osmani, dar parlamentari ai opozitiei si minoritatii sarbe au boicotat sesiunea, iar cvorumul necesar de 80 de deputati din totalul de 120 pentru validarea alegerilor nu a fost indeplinit.

Vjosa Osmani este aliata noului prim-ministru reformist al Kosovo, Albin Kurti. Miscarea de stanga Vetevendosje (VV, Autodeterminare) a lui Kurti a castigat detasat alegerile legislative din februarie, cu peste 50% din voturi.

Recentele alegeri au confirmat prabusirea vechii garzi a fostilor comandanti separatisti din razboiul impotriva fortelor sarbe (1998-99), care au dominat viata politica mai bine de un deceniu.

Mai mult despre:

Comentarii: