externe

O mama din Ucraina ii asteapta pe rusi cu o pusca uriasa: „Aceasta este casa noastra. Vom lupta pentru ea. Daca se va trage, voi incepe si eu sa trag”

O mama ucraineana cu trei copii a fost fotografiata inarmata cu o pusca uriasa, in timp ce mii de civili din tara se pregatesc pentru perspectiva unei invazii rusesti, anunta The Times din Marea Britanie.

Mariana Zaglo, in varsta de 52 de ani, a declarat ca este dispusa sa faca tot ce este necesar pentru a-si apara tara. Ea este departe de a fi un soldat ucrainean tipic, ea fiind cercetatoarea in marketing.

„Ca mama, nu vreau ca copiii mei sa mosteneasca problemele Ucrainei sau sa traiasca cu aceste amenintari (ale Rusiei). Este mai bine sa ma ocup de asta acum”, a declarat Mariana.

„Daca va fi nevoie, atunci vom lupta pentru Kiev; vom lupta pentru a ne proteja orasul. Daca va fi nevoie sa se inceapa sa se traga, atunci voi incepe sa trag”, a continuat femeia, in timp ce isi arata pusca Zbroyar Z-15 recent cumparata in apartamentul sau din capitala ucraineana.

Ea a continuat sa explice ca Zbroyar Z-15 este o pusca de vanatoare, dar ca nu are intentia de a vana.

„Nu am vanat niciodata in viata mea. Am cumparat aceasta carabina dupa ce am ascultat niste soldati care discutau despre cea mai buna pusca pe care sa o achizitionam”, a declarat Mariana pentru The Times.

Cercetatoarea in marketing este doar unul dintre miile de ucraineni care s-au alaturat recent Fortelor Teritoriale de Aparare ale natiunii (TDF) – o sectiune voluntara a armatei al carei numar a cerscut pe fondul tensiunilor tot mai mari de la granita cu Rusia.

Pusca de vanatoare nu a fost singura achizitie facuta de Mariana.

Pe langa faptul ca a cheltuit peste 1.100 de euro pe arma, ea a participat, de asemenea, la un curs de lunetist de doua saptamani. Ea a avut mai multe accesorii montate pe arma – inclusiv un biped, un vizor telescopic si un amortizor de zgomot – pentru a se asigura ca poate fi cat mai letala posibil.

Mariana a mai cheltuit si 1.000 de euro pe imbracaminte militara – o casca, echipament de camuflaj pentru zapada, vesta antiglont, munitie si cizme – si si-a facut provizii de conserve pentru a putea ramane ascunsa in apartament timp de cateva saptamani.

Mariana a declarat pentru The Times ca multi ucraineni au invatat sa traiasca cu amenintarea unei potentiale invazii de cand Rusia a anexat Crimeea in 2014 si a spus ca nu este neobisnuit ca Rusia sa mareasca intermitent desfasurarea de trupe in apropierea granitei.

Dar a ramas hotarata in intentia sa de a ramane in capitala si de a lupta in cazul unei invazii. „Nici eu si nici sotul meu nu avem rude in viata in alta parte, nu avem unde sa ne ducem. Aceasta este casa noastra. Vom lupta pentru ea”, a declarat ea.

Dar femeia de 52 de ani este doar unul dintre miile de civili, de la studenti la medicina veterinara la arhitecti, care s-au alaturat TDF – rezervele armatei ucrainene – pentru a fi antrenati pentru un conflict armat.

Filiala din Kiev a TDF a desfasurat un exercitiu de antrenament in weekend in padurile acoperite de zapada din afara capitalei, in timp ce zeci de civili din intreaga tara – multi dintre ei tineri – s-au inscris in programe de antrenament similare pentru a primi abilitati de lupta de baza.

In cazul unei potentiale invazii din partea Rusiei, acesti tineri vor face parte din rezistenta civila a tarii, care va continua lupta impotriva soldatilor rusi daca armata regulata a Ucrainei, formata din 255.000 de oameni, va fi coplesita.

Acest lucru are loc in contextul in care secretarul britanic al apararii, Ben Wallace, a declarat in fata Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor ca serviciile de informatii sugereaza ca fortele de elita ale Rusiei ar fi trecut deja granita in Ucraina.

Wallace a declarat: „Suntem constienti ca exista un numar semnificativ de indivizi, care sunt sunt asociati cu operatiunile fortelor militare rusesti de avansare. si care se afla in prezent in Ucraina”.

Intre timp, Rusia sustine ca nu exista niciun plan de a invada Ucraina si a acuzat NATO si Occidentul de escaladarea tensiunilor in regiune.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Celalalt „turn inclinat” al Italiei: Turnul Garisenda din Bologna, in pericol sa se prabuseasca, va fi reparat la fel ca Turnul din Pisa

Autoritatile italiene au pus la punct un plan de salvare a Turnului Garisenda din Bologna,…

9 ore ago

Invitarea lui Putin la summitul G20 ar trebui facuta in urma unui consens

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi ca o invitatie a sefului de stat rus…

9 ore ago

A doua nava cu ajutoare umanitare pentru Gaza va pleca sambata din Larnaca

Cea de-a doua nava care transporta ajutoare umanitare pentru Gaza, ca parte a proiectului Amalthea,…

9 ore ago

Universitatea Harvard va elimina copertile din piele umana ale unei carti din anii 1800

Universitatea Harvard a eliminat copertile din piele umana ale unei carti din secolul al XIX-lea…

9 ore ago