O mama in fata fotografiei cu fiica ei, ucisa la Colectiv. Protest al parintilor si supravietuitorilor la Palatul de Justitie, Piedone si cei vinovati de incendiu s-ar putea alege cu pedepse mai mici

news

Cateva zeci de apropiati ai tinerilor care au decedat in incendiul de la Colectiv si supravietuitori au protestat, vineri, in fata Palatului de Justitie fata de schimbarea incadrarii juridice a inculpatilor condamnati in prima instanta. Acestia ar putea primi astfel cu pedepse mici.

Propunerile de schimbare a incadrarii juridice au chiar completului Curtii de Apel. „Nu suntem aici sa intimidam justitia. Vrem sa isi faca treaba”, a declarat Mihai Grecea, supravietuitor al incendiului de la Colectiv, pentru Libertatea.

„Avem temerea ca felul in care a fost anuntata, in pripa, cu voce scazuta, aceasta schimbare de abordare asupra inculpatilor din dosar, facuta la final de termen, poate sa duca la o indulcire nejustificata a pedepselor, probele din dosar fiind dincolo de orice dubiu. De asemenea sunt suficiente motive de ingrijorare, din incheierea de termen, ca se incearca mutarea responsabilitatii de pe statul roman pe persoane fizice ce n-au fost singurele responsabile”, a spus Grecea.

„Daca responsabilitatea va fi diluata, poate deveni un precedent pentru justitia din Romania. Dosarul Colectiv are o valoare de exemplu pentru felul in care justitia va aborda o alta astfel de tragedie”, a adaugat el.

„Nu suntem aici sa intimidam justitia. Noi vrem ca ea sa isi faca treaba. Dreptate nu ne va face noua nimeni, nici celor 65 de morti. Dar e necesar sa se faca justitie”, a subliniat Grecea.

Laurentiu Istrate, tatal unei victime, considera si el ca „imblanzirea pedepselor incurajeaza autoritatile la neglijenta, indiferenta, coruptie. Daca se stiu sub aripa justitiei, isi vor permite si altadata asta”.

Schimbarea incadrarii juridice poate sa scada si din pedeapsa fostului primar al Sectorului 4, Cristian Piedone, care in prima instanta a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 8 ani si 6 luni de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu producerea unor consecinte deosebit de grave. Totodata, in aceasta categorie, se incadreaza si pompierii care au controlat clubul.

Pe 12 mai, se vor discuta aceste propuneri de schimbare a incadrarii juridice.

Cei peste 30 de oameni prezenti in fata Palatului de Justitie au adus cu ei portretele celor 56 de tineri care au decedat. Imagini cu o mama alaturi de portretul fiicei sale, relizate de Marian Raduna, au devenit virale pe retelele de socializare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: