O nava de cercetare chineza se indreapta spre Maldive. India se arata preocupata de acest lucru, de cand relatiile sale cu republica insulara s-au racit si ale republicii cu Beijingul au luat avant

externe

O nava de cercetare chineza se indreapta spre Maldive, potrivit unui oficial militar indian si a unui cercetator independent, in timp ce noul presedinte al insulelor, Mohamed Muizzu, strange legaturile cu Beijingul, distantandu-se de New Delhi, potrivit Reuters.

Aceasta calatorie isca ingrijorari in New Delhi, care, anterior a considerat prezenta unor astfel de nave aproape de tarmurile sale, inclusiv in Sri Lanka in 2022, ca fiind problematica.

Aceste nave nu sunt nave militare, oficial, dar India si alte tari isi fac griji cu privire la utilizarea militara a rezultatelor cercetarii lor.

Relatiile dintre prietenii traditionali New Delhi si Male s-au inrautatit de cand presedintele Muizzu a preluat mandatul in noiembrie, cu o campanie „India afara”.

Atat New Delhi, cat si Beijingul lupta pentru influenta asupra micutei natiuni din Oceanul Indian, dar noul guvern din Male se indreapta spre China si a cerut Indiei sa-si retraga cei aproape 80 de militari stationati acolo.

Nava chineza se afla in drum spre Male, a scris cercetatorul Damien Symon pe platforma de socializare X, spunand ca Xiang Yang Hong 03 „a intrat in regiunea Oceanului Indian, cu destinatia Male, iar nava este de asteptat sa conduca o operatiune de supraveghere in regiunea Oceanului Indian care ridica ingrijorare in #India”.

Un oficial militar indian a confirmat descoperirea lui Symon si a spus ca monitorizeaza miscarea navei.

New Delhi a semnalat in trecut vizite similare ale altor nave de cercetare chineze in largul coastelor celuilalt vecin al sau, Sri Lanka, care a refuzat sa permita unor astfel de nave sa acosteze in porturile sale incepand din 2022.

In 2019, India a expulzat o alta nava de cercetare chineza din Zona sa economica exclusiva (ZEE), dupa ce aceasta a patruns fara permisiune.

Un inalt oficial de securitate indian a declarat ca navele chineze de cercetare au „utilizare dubla”, ceea ce inseamna ca informatiile colectate de acestea pot fi utilizate atat in scopuri civile, cat si in scopuri militare, inclusiv pentru desfasurarea submarinelor.

Atat militarii indieni, cat si oficialii de securitate au vorbit sub rezerva anonimatului.

Dupa ce un think tank american a declarat ca marina chineza ar putea „sa profite de informatiile obtinute din aceste misiuni” pentru desfasurarea fortelor navale, la inceputul acestei luni, mass-media chineza de stat a avertizat sa nu numeasca cercetarea sa maritima din regiunea Oceanului Indian o amenintare.

Vietnamul si Indonezia au sustinut anterior ca nave de cercetare chineze similare au intrat in ZEE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: