O noua amanare in dosarul Colectiv-Piedone. Sentinta definitiva va fi data pe 12 mai, DNA a cerut pedepse maxime

news

Curtea de Apel Bucuresti a amanat marti, pentru 12 mai, pronuntarea sentintei definitive in dosarul „Colectiv”, in care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat in prima instanta la 8 ani si 6 luni de inchisoare pentru abuz in serviciu, in legatura cu tragedia in urma careia au decedat 64 de persoane.

Procesul s-a terminat in luna decembrie, iar judecatorii au amanat de mai multe ori luarea unei decizii in acest caz.

La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocatii inculpatilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blande, apreciind ca procurorii ar fi gresit cand au decis trimiterea in judecata a clientilor lor, dar si magistratii Tribunalului Bucuresti, cand au pronuntat pedepse cu executare.

De cealalta parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevazut de lege” si cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, functionari din Primarie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnisti si reprezentatii unei firme de artificii, sustinand ca ordinea sociala a fost „alterata” de coruptie, iar oameni au ars. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, au transmis anchetatorii.

Initial, procesul ar fi trebuit sa se incheie in luna iunie 2021, insa completul de judecata, format din magistratii Adina Pretoria Dumitrache si Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a incadrarii juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpatii din dosarul ‘Colectiv’.

Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse intre judecatoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, si, pe de alta, procurorul DNA si avocatii victimelor, care au reclamat ca se incearca tergiversarea procesului si aplicarea unor pedepse mai mici inculpatilor.

Cei doi judecatori ai completului nu au cazut de acord asupra schimbarii incadrarii juridice a faptelor, astfel incat s-a format un complet de divergenta, prin includerea unui al treilea magistrat.

Ulterior, acest complet de divergenta a decis sa inlature aplicarea consecintelor deosebit de grave in cazul infractiunii de abuz in serviciu de care sunt acuzati o parte dintre inculpatii din dosarul „Colectiv”, printre care si Cristian Popescu-Piedone.

Procesul se afla in faza de apel, dupa ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucuresti a decis urmatoarele condamnari:

* Cristian Popescu-Piedone – 8 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in legatura cu eliberarea autorizatiilor de functionare pentru clubul Colectiv;

* cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu – cate 11 ani si 8 luni inchisoare pentru ucidere din culpa in forma agravanta, vatamare corporala din culpa in forma agravanta si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca;

* Daniela Nita, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedata intre timp) – 12 ani si 8 luni de inchisoare cu executare;

* pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise – 9 ani si 8 luni de inchisoare si, respectiv, 10 ani;

* Cristian Nita, director al firmei de artificii – 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare;

* George Matei si Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti care au verificat clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI – cate 9 ani si 2 luni de inchisoare.

* Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primarie – 8 ani de inchisoare;

* Larisa Luminita Ganea, consilier superior – 7 ani;

* Ramona Sandra Motoc, referent superior – 3 ani de inchisoare cu suspendare si prestarea a 90 de zile de munca in folosul comunitatii.

Persoanele condamnate au fost obligate sa plateasca, in solidar cu Primaria Sector 4 si ISU Bucuresti-Ilfov, daune morale si materiale de peste 50 de milioane de euro catre victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpatii, ISU si Primaria Sectorului 4 trebuie sa plateasca mai multor spitale din Bucuresti si din tara peste 8 milioane lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate si ranite.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: