O noua arma folosita in razboiul Rusiei cu Ucraina: deepfake-ul. Cum a ajuns sa fie folosita Inteligenta Artificiala

externe

Vladimir Putin, vizita, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite

Kremlinul a declarat luni ca un anunt de urgenta al presedintelui Vladimir Putin, difuzat de mai multe posturi de radio si televiziune in regiunile din Rusia care se invecineaza cu Ucraina, a fost un deepfake creat de hackeri, scrie Newsweek.

Vocea generata artificial a lui Putin poate fi auzita in alocutiune spunand ca a fost declarata „starea de urgenta” in regiunile Belgorod, Voronej si Rostov din Rusia din cauza atacurilor venite din partea fortelor ucrainene. De asemenea, falsul Putin le-a spus locuitorilor din zonele respective sa isi evacueze casele pentru a se adaposti mai adanc in interiorul Rusiei.

 


Radio Mir, unul dintre posturile piratate, a raportat ca incidentul a durat aproximativ 40 de minute. Intre timp, clipuri din transmisiunile televizate ale unui video deepfake cu Putin au inceput sa se raspandeasca pe retelele de socializare. Nimeni – inclusiv oficiali din Ucraina – nu a revendicat responsabilitatea pentru incidentul de piratare.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reactionat dupa difuzarea anuntului, spunand ca declaratia referitoare la starea de urgenta a fost opera hackerilor.

„Cu siguranta nu a existat niciun [apel]. Intr-adevar, a existat un atac cibernetic in unele regiuni. In special, stiu ca a existat un atac cibernetic la Radio Mir si in unele retele. Acum, toate acestea au fost deja eliminate, au fost puse sub control”, a declarat Peskov pentru agentia de presa de stat rusa Tass.

Kyiv Post a scris ca centrul administrativ pentru regiunea Belgorodului a calificat mesajul drept un „deepfake”, care a fost menit sa „semene panica printre locuitorii pasnici din Belgorod”.

Hanna Liubakova, o jurnalista belarusa si bursiera nerezidenta la Consiliul Atlantic, a distribuit un clip al unei emisiuni TV care a aratat deepfake-ul.

Omul de stiinta in domeniul datelor Arseni Hahalin – care scrie frecvent despre inteligenta artificiala (AI) – a afirmat pe Twitter ca hackingul ar putea fi „prima utilizare ca arma a deepfakes intr-un razboi real”.

Pe de alta parte, actori care se pare ca lucreaza in numele Rusiei, sau cel putin simpatizeaza cu razboiul lui Putin, au creat un deepfake al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski in timpul primelor saptamani ale invaziei care a inceput in februarie 2022.

In acea inregistrare video manipulata, Zelenski parea sa isi indemne soldatii sa depuna armele si sa se predea Rusiei. Clipul a fost dezmintit, dar a circulat mult pe retelele de socializare inainte de a fi eliminat.

„Postarile false care pretind ca provin de la personalitati reale reprezinta un risc din ce in ce mai mare intr-o lume influentata de inteligenta artificiala”, a declarat colonelul Philip Ingram, un fost ofiter de informatii militare britanic si planificator NATO, pentru Politico Europe, in legatura cu deepfake-ul lui Putin. „In propaganda de razboi, ‘deepfake-uri’ livrate intr-un mod convingator pentru un efect militar sau politic, sunt o arma asteptata – dar pot fi foarte convingatoare.”

„Banuiesc ca aceasta este noua norma. In urma cu cateva saptamani, fotografia falsa a atentatului cu bomba de la Pentagon, devenita virala pe Twitter, a fost cea care a facut ca bursa sa se prabuseasca cu jumatate de trilion de dolari, inainte de a-si reveni in cele din urma”, a declarat pentru Newsweek Hany Farid, profesor la Universitatea din California, Berkeley, si expert in analiza criminalistica a mediilor digitale.

„Nu cred ca ar trebui sa fie cineva surprins ca atunci cand construim si implementam instrumente de manipulare a realitatii, impreuna cu mecanismele de livrare existente de televiziune/radio/internet care pot ajunge instantaneu la miliarde de oameni, diversi actori vor folosi in mod abuziv aceste tehnologii”, a spus Farid. „Acest lucru este valabil mai ales atunci cand autoritatile noastre de reglementare nu au reusit sa isi dea seama cum sa puna bariere de protectie adecvate in sectorul tehnologic si cand Silicon Valley continua sa se miste rapid si sa sparga lucruri.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: