O noua arma puternica in Ucraina: „Explozie uriasa”. Liniile rusesti au fost lovite cu o puternica bomba JDAM, lansata din avion – Video

externe

O puternica explozie pe liniile ocupate de fortele ruse in Ucraina a devenit virala pe retelele de socializare. Mai multi analisti afirma ca ar fi vorba despre o bomba JDAM (Joint Direct Attack Munition), furnizata de Statele Unite.

„Explozie uriasa”, a notat Visegrad24. „Se pare ca ucrainenii au aruncat pentru prima data o bomba JDAM donata de SUA  asupra pozitiilor rusesti”, mentioneaza publicatia. O astfel de bomba este lansata din avion.

JDAM este o bomba ghidata prin GPS, care poate fi lansata de la distanta din avion si care planeaza pana la tinta. Bomba este lansata de la o altitudone cuprinsa intre 8 km – 24 km si este capabila sa loveasca tinte aflate la 72 km distanta.

Bloomberg a anuntat in urma cu doua saptamani ca astrfel de bombe au fost trimise de Statele Unite in ajutorul fortelor ucrainene.

Nu exista nicio confirmare oficiala din partea Pentagonului cu privire la transferul acestor munitii, dar probabilitatea transferului lor a fost anuntata la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut.

Bombele JDAM, produse de Boeing, ar putea fi parte a pachetului recent de ajutor de 1,85 miliarde de dolar

Aceste proiectile sunt folosite de Fortele Aeriene si de Marina americane si sunt vandute in 26 de tari.

De asemenea, la 20 ianuarie, compania Boeing a primit o comanda de 40,5 milioane de dolari de la US Air Force pentru a fabrica munitie in cadrul contractului existent.

Este foarte probabil ca Statele Unite si Ucraina sa fi dezvoltat o metoda de lansare a bombelor JDAM din avioanele fortelor aeriene ucrainene.

Bombele JDAM sunt atat de puternice incat pot sa rupa un vapor in doua, dupa cum rezulta din aceasta filmare, realizata in timpul uni test:

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: