externe

O noua cerere de eliberare conditionata a lui Sirhan Sirhan, asasinul lui Robert Kennedy in 1968, a fost respinsa. Indoielile cu privire la vinovatia lui Sirhan raman inca de la procesul sau

O noua cerere de eliberare conditionata a lui Sirhan Sirhan, asasinul lui Robert Kennedy in 1968, a fost respinsa miercuri de o comisie specializata din California, transmite AFP citata de Agerpres.

In varsta de 78 de ani, Sirhan este incarcerat de peste cincizeci de ani, in pofida indoielilor care inconjoara responsabilitatea sa in acest asasinat care a bulversat profund viata politica americana.

Lui Sirhan i s-a respins astfel o noua cerere, dupa numeroase solicitari in acest sens.

In august 2021, o alta comisie a dat unda verde eliberarii sale, dar guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, s -a opus acestei decizii in ianuarie anul urmator.

Guvernatorul democrat a apreciat atunci ca detinutul reprezinta in continuare „o amenintare pentru securitatea publica” si a citat mai multi factori pentru a-si explica decizia, printre care refuzul lui Sirhan „sa isi accepte vina in aceasta crima”.

Sirhan a fost declarat vinovat la 17 aprilie 1969 de uciderea senatorului de New York, fratele mai mic al lui John Fitzgerald Kennedy, si el asasinat.

Robert „Bobby” Kennedy se afla in campanie pentru a obtine investitura democrata in vederea alegerilor prezidentiale cand a fost impuscat la Hotelul Ambassador din Los Angeles.

Mai intai condamnat la moarte, Sirhan si-a vazut sentinta comutata in inchisoare pe viata in 1972.

Indoielile cu privire la vinovatia lui Sirhan raman inca de la procesul sau. Audierea a dezvaluit ca Bobby Kennedy a fost atins de un glont in spatele urechii drepte tras de la mica distanta, dar Sirhan se afla in fata sa, potrivit unor martori.

Mai tarziu, a aparut ca in noaptea dramei au fost trase 13 focuri de arma, iar arma lui Sirhan avea o capacitate de numai opt cartuse.

Suspiciunile legate de verdict au facut ca Robert F. Kennedy Jr. sa-l viziteze pe Sirhan in inchisoare.

„M-am dus pentru ca eram curios si tulburat de dovezile pe care le-am vazut”, a declarat el pentru Washington Post in 2018. „Am fost tulburat de ideea ca este posibil ca o persoana gresita sa fie condamnata pentru uciderea tatalui meu”, a adaugat.

Bobby Junior si fratele sau mic, Douglas Kennedy, au sustinut tentativa de eliberare a lui Sirhan in 2021.

Imigrant palestinian, Sirhan si-a justificat initial crima invocand sprijinul acordat de Robert Kennedy vanzarii de avioane militare Israelului.

In timpul cererii sale de eliberare conditionata din 2016, Sirhan a marturisit ca a baut prea mult in noaptea crimei si ca si-ar fi dorit „sa nu se fi intamplat nimic”.

De asemenea, el a dat asigurari ca marturiile din timpul procesului au fost facute la sugestia unui avocat care l-a sfatuit gresit si l-a convins ca este vinovat.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Recent Posts

Pieleanu loveste cu un nou sondaj: Clotilde Armand pierde alegerile. Firea ar avea mai multe procente decat Nicusor Dan in Sectorul 1

Un sondaj dat publicitatii luni de Avangarde (institut patronat de Marius Pieleanu), realizat printre locuitorii…

2 ore ago

Ciuca il pune la punct pe Ciolacu: „Nu trebuie politizat subiectul cedarii unui sistem Patriot catre Ucraina”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat luni, referitor la posibilitatea ca Romania sa cedeze Ucrainei…

14 minute ago