O noua EXECUTIE in Coreea de Nord. Un ministru fost SPULBERAT in mii de bucati

externe

Coreea de Nord l-a executat pe seful armatei in baza unor acuzatii de tradare, punandu-l in fata unui tun antiaerian intr-un poligon de tragere, le-a spus parlamentarilor sud-coreeni agentia de informatii de la Seul (NIS), relateaza Reuters, in pagina electronica.

Hyon Yong Chol, in varsta de 66 de ani, care a condus armata acestei tari izolate, a fost eliminat luna trecuta pentru ca nu i s-a supus lui Kim Jong-un si a adormit in timpul unei intalniri la care era prezent si tanarul lider nord-coreean, potrivit parlamentarilor sud-coreeni, informati in cadrul unei intalniri cu usile inchise, miercuri, de agentia de spionaj NIS.

Executia lui este ultima dintr-o serie de epurari la nivel inalt care au inceput dupa ce Kim a preluat conducerea tarii, in 2011, dupa moartea tatalui sau, si a fost urmarita de sute de persoane, afirma parlamentarii citati. Nu este clar cum a primit informatia NIS, iar aceasta nu poate fi verificata independent. Hyon, care a vorbit pentru ultima data public la o conferinta pe teme de securitate la Moscova in aprilie, ar fi aratat lipsa de respect fata de Kim motaind la un eveniment militar, au declarat parlamentarii de la Seul.

Hyon s-ar fi plans de Kim Jong-un si nu i-ar fi urmat ordinele de cateva ori, potrivit parlamentarilor. El a fost arestat luna trecuta si executat trei zile mai tarziu, fara proceduri legale, potrivit informatiilor NIS. Executia ar fi avut loc dupa ce agentia de spionaj sud-coreeana a afirmat luna trecuta ca Kim a ordonat executia a 15 oficiali in acest an ca pedeapsa pentru contestarea autoritatii sale. In total, aproximativ 70 de oficiali au fost executati de cand Kim a preluat conducerea tarii, afirma agentia sud-coreeana Yonhap, citand NIS.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: