news

O noua forma de escrocherie pe internet: „coletul blocat” va poate lasa fara banii de pe card

E-mail-urile prin care sunteti anuntati ca un colet a ramas blocat, la sediul unei firme de curierat, pot fi de cele mai multe ori o capcana. O capcana facuta de escrocii de pe internet, care folosesc diverse moduri pentru a intra in posesia datelor personale sau a informatilor de pe cardurile bancare.

Astfel, potrivit site-ului local Alba24.ro, o femeie din Sebes a cazut in capcana escrocilor, dupa ce a introdus datele cardului pe un link trimis pe adresa ei de email.

Femeia care chiar astepta sa primeasca un colet a crezut ca trebuie sa il plateasca si cu buna credinta a accesat adresa din mesaj. Dupa ce si-a dat seama ca a fost victima unei escrocherii, a sunat imediat la banca si a solicitat blocarea cardului.

Politistii au deschis o ancheta, dar au inchis-o deorece nu au reusit sa descopere cine a trimis link-ul femeii. In data de 11 octombrie 2023, magistratii Judecatoriei Sebes au admis cererea procurorilor. In motivarea instantei au detaliat modul in care femeia a cazut in plasa hackerilor.

Potrivit motivarii instantei, ”la data de 17.03.2023 persoana vatamata a primit un e-mail prin care era anuntata ca livrarea unui colet este blocata, iar pentru a intra in posesia acestuia trebuie sa achite contravaloarea transportului, plata impunandu-se a fi efectuata prin intermediul unui link atasat e-mailului.

Stiind ca facuse anterior o comanda pe un site care comercializa imbracaminte, persoana vatamata a accesat link-ul primit si a introdus datele cardului bancar, efectuand o plata de 13,41 lei.

La data de 20.03.2023, prin intermediul aplicatiei instalata pe telefonul mobil, persoana vatamata a constatat ca din contul sau bancar a fost efectuata o plata in valoare de 146,99 lei catre site-ul BKLOOVZ.net. Intrucat nu a autorizat aceasta plata, persoana vatamata a solicitat blocarea cardului.

Subsecvent, unitatea bancara a creditat contul persoanei vatamate cu suma contestata, astfel ca prejudiciul care i-a fost cauzat a fost recuperat integral”, se arata in documentul citat.

Pentru ca banii au fost recuperati, iar anchetatorii nu au reusit sa descopere cine a trimis linkul, cazul a fost inchis.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Auzit-ati de-un Vilcean care musca din dusman?

Pentru ca se plictisesc teribil prin Parlament, tot scotand bilute din nas sau accesand de…

3 ore ago

Cum arata Vovciank, un alt oras pe care Rusia vrea sa-l „elibereze”. Peste 14.000 de oameni au fost stramutati din casele lor

Imagini teribile cu cartierele din orasul Vovciank, atacat puternic de Rusia. Numeroase blocuri de locuinte…

53 de secunde ago

Turbulente grave pe un zbor Londra-Singapore: un mort si 30 de raniti. Victimele nu purtau centura de singuranta

O persoana a murit si alte peste 30 au fost ranite intr-un zbor Singapore Airlines…

O oră ago

Judecatoarea lui Pascu se transfera de la Mangalia la Constanta. CSM i-a aprobat solicitarea

Judecatoarea Ioana Ancuta Popoviciu, cea care gestiona dosarul accidentului de la 2 Mai, de care…

O oră ago

In ce consta „sanctiunea maxima” pentru deputatul Vilceanu, dupa ce l-a batut pe deputatul Roman: Salariu mai mic cu 50% si reducerea timpului de vorbire in Parlament

Comisia juridica din Camera Deputatilor a aprobat, marti, la solicitarea Biroului Permanent, o sanctiune maxima…

O oră ago