O noua ipoteza: miracolul „despartirii apelor” de catre Moise ar fi fost, de fapt, un fenomen meteorologic provocat de vant

externe

miracol, Moise, vant, despartirea apelor

Fenomenele meteorologice s-ar putea afla in spatele despartirii Marii Rosii, care i-a permis lui Moise sa-i ajute pe israeliti sa scape de egipteni, sugereaza un studiu recent. Rebekah Garratt si Rikesh Kunverji, studenti de la Scoala de Stiinte Biologice a Universitatii din Leicester, sustin ca au existat patru fenomene naturale care ar putea explica secarea subita a zonei.

Un  fenomen meteo provocat de vant ar fi putut genera o resurgenta de apa suficient de ampla pentru a permite o traversare pe jos a intinderii de ape.  „Fenomenele meteorologice sunt notorii ca fiind imprevizibile si pot provoca lanturi haotice de evenimente care duc la fenomene extreme, care ar fi putut fi vazute de catre trecatori ca fiind o despartirea a marii”, afirma cei doi, citati de cotidianul britanic The Telegraph.

Despartirea Marii Rosii apare in Cartea Exodului, care descrie modul in care Moise: „…a intins mana peste mare; si Domnul a facut ca marea sa se retraga, cu ajutorul unui vant puternic dinspre rasarit, in toata noaptea aceea, si a transformat marea in uscat, iar apele s-au despartit”.

Echipa de la Leicester a declarat ca responsabil ar fi putut fi un fenomen numit „scadere provocata de vant”, in care un vant deosebit de puternic si persistent poate scadea nivelul apei intr-o zona, in timp ce face ca apa sa se acumuleze in directia vantului.

Vanturile de acest tip, care sunt opusul valurilor de furtuna, au fost documentate pe scara larga, inclusiv in delta Nilului in secolul al XIX-lea, cand un vant puternic a indepartat aproximativ cinci metri de apa si a expus albia marii. Echipa a declarat ca viteza vantului ar fi trebuit sa fie „considerabila” pentru a fi tinut apa la distanta pentru o perioada indelungata.

O a doua posibilitate este ca mareele de primavara mai puternice decat in mod normal, impreuna cu vantul, ar fi putut permite ca nivelul apei sa scada in asa masura incat sa se formeze o zona de uscare, permitandu-le israelitilor sa traverseze.

Multi cred ca Golful Suez ar fi fost cel mai bun loc pe care Moise l-ar fi putut traversa, deoarece este cunoscut pentru fluctuatiile mari ale mareelor.

„Rezonanta mareelor are loc atunci cand un aport extern brusc si neasteptat, cum ar fi un vant extrem, excita unul dintre modurile de rezonanta ale unei regiuni locale a Marii Rosii, ceea ce duce la o maree joasa mult mai extrema, expunand zone mai mari ale fundului marii”, se arata in raport.

Se crede ca gratie aceluiasi fenomen Napoleon si armata sa au traversat Marea Rosie in 1798. Louis-Antoine Fauvelet de Bourrienne, secretarul particular al lui Napoleon, a scris: „In dimineata zilei de 28 am traversat Marea Rosie incaltati, pe uscat… In apropierea portului, Marea Rosie nu are mai mult de 1.500 de metri latime si se poate traversa intotdeauna la flux… la refluz, in schimb, apa creste cu cinci sau sase picioare la Suez, iar cand vantul sufla proaspat, creste adesea cu noua sau zece picioare”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: