O noua lovitura de stat in Africa. Armata a preluat controlul asupra principalelor institutii

externe

Armata din Gabon ar fi dat o lovitura de stat si ar incerca sa il dea jos pe presedintele Ali Bongo, scrie The Guardian. Mai multi soldati au aparut la televiziunea de stat din Gabon si au afirmat ca au dat o lovitura de stat impotriva guvernului.

Trei soldati inarmati au citit, in direct, o declaratie in care afirma ca armata a preluat controlul guvernului, pentru a „restaura democratia in Gabon”.

Mesajul a fost transmis si la postul de radio national. Militarii se declara nemultumiti de modul in care presedintele Ali Bongo a condus tara. Presedintele se afla in Maroc, unde se recupereaza dupa un atac cerebral suferit in luna octombrie.

Armata a profitat de absenta lui Bongo pentru a prelua puterea, sustinand ca starea de sanatate a acestuia nu ii mai permite sa conduca tara. Intr-un mesaj transmis de Anul Nou, Bongo a aparut pe patul de spital si a recunoscut ca a avut probleme de sanatate in ultimul timp. Presedintele parea sa nu isi poata misca mana dreapta si nu a vorbit foarte fluent, insa in rest starea sa de sanatate parea buna.

Vineri, presedintele Donald Trump a anuntat ca SUA a trimis 80 de soldati in Gabon, pentru a preveni posibile proteste violente fata de alegerile din Congo, acolo unde autoritatile au intarziat publicarea rezultatelor alegerilor din 30 decembrie.

Familia presedintelui Bongo detine de jumatate de secol productia de petrol din Gabon, iar Ali Bongo a ajuns la putere din 2009, cand i-a succedat tatalui sau. Bongo a fost reales in 2016, insa alegerile au fost umbrite de proteste violente si acuzatii de fraude masive.

Mai mult despre: ,


Comentarii: