O noua lovitura pentru Dragnea. Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana vor fi sesizate in privinta „derapajelor inregistrate in Romania”

politica

Presedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Florin Citu, afirma ca, dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a publicat corespondenta dintre el si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, se poate constata ca acesta “a premeditat” instituirea controlului politic asupra politicii monetare. Citu crede ca, daca BNR nu ar fi intervenit in piata monetara, Romania ar fi avut acum o inflatie de 7%, iar in acest context analizeaza varianta de a sesiza Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana asupra „derapajelor inregistrate in Romania”.

“Exact asa cum nu intelege premierul Viorica Dancila ceea ce citeste, liderul PSD Liviu Dragnea nu intelege mecanismele economice intr-un sistem capitalist. Urmare a publicarii corespondentei dintre presedintele Camerei Deputatilor si guvernatorul BNR, constatam ca unicul obiectiv al lui Liviu Dragnea – premeditat de un an de zile – este de a institui un control politic absolut asupra politicii monetare”, sustine Citu, potrivit unui comunicat de presa.

Senatorul Florin Citu spune ca intentia de “a reduce la tacere” BNR este confirmata de scrisoarea transmisa de Liviu Dragnea guvernatorului BNR si publicata vineri.

“Acesta este un lucru extrem de grav, confirmat oficial in scrisoarea lui Liviu Dragnea prin intentia de a reduce la tacere Banca Nationala. Presedintele Camerei Deputatilor incalca in acest mod cel putin 3 articole din Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, care privesc independenta politicii monetare si relatia cu Banca Centrala Europeana”, continua el.

De asemenea, Citu il acuza pe Dragnea ca este primul presedinte de partid din Romania care ataca sistematic politica monetara.

“Liviu Dragnea este primul presedinte de partid, demnitar de varf in ierarhia statului roman, care ataca in mod sistematic si premeditat politica monetara a unui stat membru UE. In acelasi timp, Liviu Dragnea, desi au fost patru translatori din limbaj economic in limba romana tot nu a inteles faptul ca «factori exogeni» nu inseamna «din afara tarii», iar cifrele BNR arata in clar tocmai impactul masurilor populiste luate de PSD-ALDE in 2017 si 2018 care au dus la cresterea alarmanta a preturilor”, potrivit senatorului PNL.

El crede ca, daca BNR nu ar fi intervenit in piata monetara, Romania ar fi avut acum o inflatie de 7% si spune ca nu ramane decat ca PSD-ALDE sa voteze in Parlament trecerea Bancii Nationale in subordinea Secretariatului General al Guvernului.

“Fara interventiile BNR in piata monetara, care au inceput la finalul anului trecut, astazi am fi vorbit de o inflatie de 7%. Amestecul de incultura economica si paranoia specifica dictatorilor din America Latina produce daune grave imaginii pe care investitorii o vor avea despre Romania. Nu mai ramane decat sa ne trezim in Parlament cu un vot al majoritatii PSD-ALDE pentru trecerea BNR in subordinea Secretariatului General al Guvernului”, mai sustine Florin Citu.

Acesta a spus ca analizeaza varianta de a sesiza Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana asupra derapajelor inregistrate in Romania.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a facut publice vineri scrisorile dintre el si guvernatorul BNR Mugur Isarescu pe tema situatiei economice din Romania. In scrisoarea trimisa BNR in februarie, Dragnea afirma ca o politica monetara adecvata trebuie configurata in raport cu politica fiscal-bugetara, dar si cu cu politicile guvernamentale stabilite prin programul de guvernare si spune ca este „eronat faptul ca inflatia este datorata politicilor fiscal-bugetare”. De asemenea, Dragnea arata ca membrii Consiliului de Administratie al BNR au indus in mediul economic o stare de neincredere in Guvern. In replica, Mugur Isarescu i-a transmis ca revenirea la rata inflatiei de 3,5% a impus o “intarire graduala a politicii monetare, iar daca daca BNR nu ar fi reactionat in primele doua luni ale anului, riscul de inflatie ar fi crescut, iar leul s-ar fi depreciat suplimentar”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: