O noua maltratare a legilor justitiei in Parlament. De data aceasta au fost vizate atributiile presedintelui Iohannis

politica

Comisia speciala parlamentara privind legile Justitiei a decis joi ca presedintele Romaniei sa nu mai poata refuza numirea judecatorilor si procurorilor.

Astfel, membrii comisiei au abrogat articolul aflat in vigoare din Legea statutului judecatorilor si procurorilor, potrivit caruia presedintele Romaniei poate refuza o singura data numirea judecatorilor si procurorilor.

Propunerea de eliminare a acestei prevederi a apartinut Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si a fost preluata de ALDE.

„Inca de la numirea unui judecator se fac asemenea verificari asupra lui, exista mecanisme. Ce anume ar mai putea sa faca presedintele Romaniei sa analizeze pentru ca totul este analizat de CSM? (…) Refuzul presedintelui Romaniei poate fi arbitrar, nu este controlat de nicio instanta. Presedintele Romaniei, la un moment dat, poate refuza fara sa poata fi controlat, este o imixtiune in activitatea unui judecator”, a sustinut judecatoarea Adina Ghita, reprezentant al UNJR.

Reprezentantii liberalilor au criticat aceasta propunere.

Senatorul liberal Iulia Scantei a punctat ca presedintele este seful CSAT si trebuie sa aiba dreptul de a refuza numirea unui judecator sau procuror.

La randul sau, senatorul Alina Gorghiu a subliniat ca nu trebuie modificat un articol care a functionat bine pana acum.

„Pun intrebarea celor care vor modificarea articolului: ce nu a functionat de se doreste modificarea articolului? Nu a existat niciun caz in care Presedintia sa fi refuzat numirea. Daca a functionat bine, simtim nevoia de a schimba ceva ce a functionat bine?”, a afirmat Gorghiu, citata de Agerpres.

In final, abrogarea articolului a fost votata cu 15 voturi pentru si 7 impotriva.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: