O noua miscare de forta a Rusiei in Siria: „Trebuie sa asiguram securitatea trupelor noastre in fata Statelor Unite”

externe

Rusia a luat masuri suplimentare pentru a asigura securitatea fortelor sale in Siria dupa atacul cu rachete de croaziera al SUA asupra bazei siriene Shayrat din 7 aprilie, a declarat miercuri ministrul apararii rus, generalul de armata Serghei Soigu, citat de DPA.

Atacul american asupra bazei siriene din provincia Homs a reprezentat un real pericol pentru militarii rusi, a afirmat Soigu, intr-o alocutiune rostita in deschiderea unei conferinte pe probleme de securitate la Moscova.

„Consideram atacul cu rachete drept o incalcare grava a dreptului international. Mai mult, actiunile Washingtonului au reprezentat o amenintare pentru vietile militarilor nostri care lupta in Siria impotriva terorismului. Astfel de pasi ne forteaza sa luam masuri suplimentare pentru a asigura securitatea trupelor ruse”, a reiterat generalul Soigu, citat de TASS.

La 7 aprilie, fortele americane, la ordinul lui Donald Trump, au lansat 59 de rachete de croaziera de tipul Tomahawk — de pe doua distrugatoare americane, USS Ross si USS Porter din Marea Mediterana — asupra unei baze aeriene siriene din provincia Homs, ca raspuns la un presupus atac cu arme chimice atribuit de Occident regimului sirian in provincia Idlib. Potrivit Pentagonului, de la aceasta baza ar fi decolat avioanele care au lansat atacul chimic asupra localitatii Khan Shaykhun.

Prezent la conferinta, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat ca incidentul respectiv accentueaza problemele dintre Rusia si SUA. „Aceasta reduce sansele de creare a unui front amplu impotriva terorismului”, a spus Lavrov.

Responsabili americani au declarat in repetate randuri ca Washingtonul a avertizat dinainte Moscova cu privire la acest atac, stiind de prezenta unui numar redus de militari rusi la aceasta baza, conform mass-media internationale.

Rusia, principalul aliat militar al regimului de la Damasc, a intrat in conflictul din Siria la sfarsitul anului 2015. O coalitie condusa de SUA desfasoara independent raiduri aeriene impotriva gruparilor jihadiste in Siria, precum Statul Islamic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: