O noua mutare a Rusiei. Vrea sa aduca arme nucleare in apropierea coastelor SUA: „5 minute pentru ca o racheta sa ajunga la cei care dau ordinele”

analize

atac, Moscova, anturaj Putin, implicare, Ucraina, ISIS

In cazul in care Occidentul refuza sa indeplineasca cerintele de securitate solicitate de Rusia, Moscova ar putea lua masuri precum amplasarea de rachete nucleare in apropierea coastelor SUA, au lasat sa se inteleaga oficialii rusi citati de New York Times.

Nimeni nu se astepta la prea multe progrese in urma maratonului diplomatic de saptamana trecuta pentru a dezamorsa criza de securitate pe care Rusia a declansat-o in Europa de Est, inconjurand Ucraina pe trei laturi cu 100.000 de soldati si apoi, conform informatiilor Casei Albe, trimitand sabotori pentru a crea un pretext de invazie.

Putin doreste sa extinda sfera de influenta a Rusiei in Europa de Est si sa obtina angajamente scrise pe ca NATO nu se va mai extinde niciodata. Daca Putin va fi frustrat de atingerea acestui obiectiv, atunci el va urmari interesele de securitate ale Rusiei cu rezultate care vor fi resimtite acut in Europa si in Statele Unite, au sugerat unii dintre consilierii sai in marja negocierilor de saptamana trecuta.

Au existat aluzii ca armele nucleare ar putea fi mutate in locuri – poate nu departe de coasta Statelor Unite – care ar reduce timpul de avertizare dupa o lansare la doar cinci minute, ceea ce ar putea declansa o confruntare similara cu cea a crizei rachetelor din Cuba din 1962.

„O ipotetica invazie rusa a Ucrainei nu ar submina securitatea Statelor Unite”, a declarat Dmitri Suslov, un analist din Moscova care a facut o prezentare cu usile inchise a impasului in fata legislatorilor rusi luna trecuta. „Logica generala a actiunilor rusesti este ca SUA si NATO sunt cele care trebuie sa plateasca un pret ridicat”.

Si, asa cum li s-a reamintit din nou ucrainenilor vineri, cand site-urile web ale ministerelor tarii au fost asparte, armata de hackeri a Rusiei poate face ravagii in Ucraina, dar si in retelele electrice de la Munchen la Michigan.

Totul ar putea fi doar o fanfaronada, parte a unei campanii de intimidare a Kremlinului, insa Putin este inca capabil sa provoace prejudicii enorme.

Liderul rus a semnalat el insusi aceasta abordare, avertizand in repetate randuri in ultimul an ca, daca Occidentul va depasi „linia rosie” mereu schimbatoare care, in mintea lui Putin ameninta securitatea Rusiei, el va ordona un raspuns neasteptat.

„Raspunsul Rusiei va fi asimetric, rapid si dur”, a declarat Putin in aprilie anul trecut, referindu-se la tipurile de actiuni militare neconventionale pe care Rusia le-ar putea intreprinde daca adversarii ar ameninta „interesele noastre fundamentale de securitate”.

Criza actuala a fost declansata de publicarea de catre Kremlin a unei serii de cereri care, daca SUA si aliatii sai ar fi de acord, ar restabili efectiv sfera de influenta a Rusiei aproape de liniile din epoca sovietica, inainte ca NATO sa se extinda in Europa de Est.

De asemenea, Rusia a cerut ca toate armele nucleare americane sa fie retrase din Europa, afirmand ca se simte amenintata de prezenta lor – desi tipurile si locatiile acestor arme nu s-au schimbat de ani de zile. De asemenea, vrea sa se opreasca toate rotatiile trupelor occidentale prin fostele state ale Pactului de la Varsovia care au aderat intre timp la NATO.

Desigur, cel mai evident scenariu, avand in vedere amploarea miscarilor de trupe pe teren, este o invazie rusa in Ucraina – poate nu pentru a prelua intreaga tara, ci pentru a trimite trupe in regiunile separatiste din jurul oraselor Donetk si Luhansk sau pentru a se deplasa pana la raul Nipru. La Pentagon, sunt examinate „cinci sau sase optiuni diferite” pentru amploarea unei invazii rusesti, a informat un oficial de rang inalt.

Analistii care urmaresc imaginile de pe retelele de socializare au observat numeroase semne ale unor echipamente militare rusesti suplimentare care sunt expediate spre vest cu trenul din Siberia.

In Rusia, televiziunea de stat a fost plina de avertismente ale comentatorilor ca Ucraina ar putea ataca in curand separatistii sustinuti de Rusia in estul Ucrainei – ceea ce se potriveste cu acuzatia Washingtonului de vineri ca agenti rusi, cu specializari in explozibili si razboi urban, s-au infiltrat in Ucraina si ar putea planui sa organizeze o provocare pentru a justifica o invazie. Rusia a negat aceasta acuzatie.

Evgheni Bujinski, un general-locotenent in retragere si un comentator obisnuit al televiziunii ruse, a prezis un razboi „limitat” iminent provocat de Ucraina, pe care Rusia il va castiga in scurt timp prin lovituri aeriene devastatoare.

„Nu vor exista coloane de tancuri”, a declarat generalul Buzhinsky intr-un interviu telefonic. „Vom distruge pur si simplu toata infrastructura ucraineana din aer”.

La Geneva, diplomatii rusi au insistat asupra faptului ca nu exista planuri de a invada Ucraina. Dar au existat indicii privind alte masuri. Intr-o remarca putin sesizata, un diplomat rus de rang inalt a declarat ca Moscova este pregatita sa plaseze sisteme de arme nespecificate in locuri nespecificate. Acest lucru s-a imbinat cu evaluarile serviciilor de informatii americane potrivit carora Rusia ar putea lua in considerare noi desfasurari nucleare, poate arme nucleare tactice sau un arsenal emergent puternic de rachete hipersonice.

In noiembrie, insusi Putin a sugerat ca Rusia ar putea desfasura rachete hipersonice pe submarine la o distanta apropiata de Washington. El a declarat in repetate randuri ca perspectiva expansiunii militare occidentale in Ucraina reprezinta un risc inacceptabil, deoarece ar putea fi folosita pentru a lansa un atac nuclear impotriva Moscovei cu un avertisment de doar cateva minute.

„De la inceputul anului vom avea in arsenalul nostru o noua racheta maritima, una hipersonica”, a spus Putin, referindu-se la o arma care se deplaseaza cu o viteza de peste cinci ori mai mare decat viteza sunetului si care ar putea probabil sa evite apararea antiracheta existenta.

Intr-o aparenta referire la capitala americana, el a adaugat: „Timpul de zbor pentru a ajunge la cei care dau ordinele va fi, de asemenea, de cinci minute”.

Putin a declarat ca va desfasura astfel de rachete doar ca raspuns la actiunile occidentale, iar presedintele Biden i-a spus domnului Putin, in ultima lor conversatie, ca Statele Unite nu intentioneaza sa plaseze sisteme de atac ofensiv in Ucraina.

Oficialii rusi au facut din nou aluzie in ultimele zile la noi desfasurari de rachete. Dar orice efort de a amplasa arme in apropierea oraselor americane ar crea conditii similare crizei din 1962.

Teama este ca, daca ar fi impuse sanctiuni Moscovei, raspunsul lui Putin ar putea fi accelerarea tipului de atacuri ransomware de origine rusa care au lovit anul trecut Colonial Pipeline, un important producator de carne de vita, precum si orase si localitati din intreaga tara.

F.S.B., puternicul serviciu de securitate al Rusiei, a anuntat vineri arestarea unor hackeri legati de grupul de ransomware REvil – o banda legata de unele dintre cele mai daunatoare atacuri impotriva unor tinte americane, inclusiv Colonial Pipeline. Miscarea a fost salutata de Casa Alba, dar a fost, de asemenea, un semnal ca Moscova isi poate activa sau dezactiva razboinicii cibernetici dupa bunul plac.

Nimeni nu cunoaste urmatoarea miscare a lui Putin, desigur – nici macar diplomatii sai.
„Ar putea exista tot felul de raspunsuri posibile”, a declarat Putin cand a fost intrebat luna trecuta despre raspunsul „tehnico-militar” despre care a avertizat.

„Conducerea rusa este destul de inventiva”, a declarat Andrei Kortunov, director general al Consiliului rus pentru Afaceri Internationale, o organizatie de cercetare apropiata de guvernul rus. „Nu este vorba neaparat doar despre Ucraina”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: