O noua perla a unei pesediste de frunte devine virala pe retelele de socializare. Isterizata, aceasta acuza PRO TV ca a urmarit sa o compromita – Video

news

Presedintele Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, Gratiela Draghici, a declarat, la Stirile Pro TV, dupa ce premierul Dancila a anuntat ca firmele cu peste 50 de angajati vor fi obligate sa angajeze un expert in egalitatea de sanse, ca fiecare companie va decide daca va angaja sau nu un expert, intrebandu-se de ce femeile nu pot fi „motostivuitor” sau barbatii „om de serviciu”. Ulterior, intr-o postare pe Facebook, ea si-a explicat greseala, invocand intrebarile numeroase, dorinta de a explica legea adoptataa recent de Guvern si presiunea timpului.

„Legea este foarte clara. Expertul poate trage semnal din perspectiva unor stereotipuri legate de meserii mai masculinizante. De ce o femeie nu poate fi motostivuitor? Pentru ca sunt, dar sunt putine. De ce un barbat nu poate fi om de serviciu?”, adeclarat Gratiela Draghici pentru ProTV, citata de news.ro.

Ulterior, intr-o postare pe Facebook, ea a explicat ca i-au fost adresate „o multitudine de intrebari” si aflata sub presiunea timpului, pentru ca urma un alt interviu, a folosit gresit cuvantul „motostivuitor”, termenul corect fiind „motostivuitorist”.

„Este motivul pentru care la un moment dat am facut acea afirmatie gresita si orice om de buna credinta intelege contextul”, afirma Gratiela Draghici.

„Astazi, la prima ora, o echipa a TVR mi-a solicitat un interviu si am invitat-o la sediul institutiei, anuntand portarul si colaboratorii de acest demers. Numai ca, surpriza ! Inaintea sosirii echipei TVR m-am trezit la usa biroului cu o echipa a PRO TV, neanuntata, neinvitata, si neintrebata de nimeni la intrare pentru ca paza stia ca urmeaza sa vina o echipa de televiziune .

Desi cei de la PRO TV nu au procedat deloc corect i-am invitat si am agreat sa mi se ia un interviu sub rezerva ca urma sa ajunga si echipa TVR. Domnisoara Rafila Roxana Hulpe mi-a adresat o multitudine de intrebari, cu aparent entuziasm fata de activitatea institutiei, fata de obiectivele asumate, fata de cele doua noi legi, iar eu m-am straduit sa raspund sub o mare presiune a timpului generata de sosirea intre timp a echipei TVR. Este motivul pentru care la un moment dat am facut acea afirmatie gresita si orice om de buna credinta intelege contextul.

Ceea ce mi se pare nedeontologic, ca tot e la moda termenul, este faptul ca dupa o ora de interviu , prin care am dorit in mod onest sa transmit informatii utile tuturor femeilor din Romania , reportajul a cuprins in foarte mica masura informatiile de interes public prezentate in interviu si s-a axat in cea mai mare parte pe atac la persoana si la institutia pe care o conduc.

Indraznesc sa cred ca domnisoara a venit din proprie initiativa si din entuziasm jurnalistic ci nu directionat, ce sa vezi, exact la o zi dupa ce au fost promovate in guvern, prin MMJS, cele doua legi foarte bune si mult asteptate, legi care vor oferi un raspuns unitar si coerent problematicilor de gen din Romania”, a scris Draghici.

Gratiela Draghici a fost numita in functie in mai 2017, printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu. Ea este medic primar obstetrica – ginecologie si a lucrat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, a subliniat faptul ca, potrivit unui proiect de lege adoptat joi de Executiv, firmele cu peste 50 de angajati vor avea ”posibilitatea” de a avea un expert in egalitate de sanse, desi premierul Viorica Dancila vorbise la inceputul sedintei despre o ”obligatie” in acest sens.

Barbu a precizat ca, prin acest proiect, a fost reglementata exercitatea profesiilor de expert si tehnician in egalitate de sanse.

”Persoanele juridice din sectorul public sau din sectorul privat care au peste 50 de salariati vor avea posibilitatea de a angaja un expert sau un tehnician in egalitate de sanse, in limita bugetului destinat cheltuielilor salariale. Repet, vor avea posibilitatea, nu este o obligatie, este la latitudinea angajatorului sau poate decide daca persoana respectiva poate fi relocata de pe alt post”, a declarat purtatorul de cuvant.

Intrebat despre faptul ca premierul Viorica Dancila vorbea la inceputul sedintei despre instituirea unei obligatii in acest sens, Nelu Barbu a raspuns: ”Este vorba despre un proiect de lege introdus pe ordinea de zi suplimentara si de aceea si eu am intarziat putin la acest briefing, pentru ca a trebuit sa vedem care sunt cele mai importante prevederi. Nu e vorba despre nimic altceva, este vorba despre posibilitate”.

Intrebat din nou daca nu este o obligatie, cum a spus premierul, Barbu a replicat: ”Este o posibilitate. Fiind vorba despre un proiect de lege adoptat in Guvern, el va merge in Parlament. Acest proiect de lege va suferi probabil anumite modificari”.

Premierul Viorica Dancila a spus, la inceputul sedintei, ca Guvernul vrea ca egalitatea de sanse intre femei si barbati sa fie efectiv asigurata.

”Ca urmare, vom introduce obligatia persoanelor juridice din sistemul public, dar si din sectorul privat, care au peste 50 de salariati de a avea in structura de personal un expert in egalitate de sanse. Nu urmarim sa incarcam birocratia cu noi functii, vrem ca aceasta sarcina a expertilor sa fie exercitata in mod activ si util”, a explicat premierul.

Viorica Dancila a mentionat ca, prin acest act normativ, va fi reglementata si notiunea ”violenta de gen”, conform Conventiei de la Istanbul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: