O noua pozitie stupefianta a ministrului Justitiei fata de comunicatul Departamentului de Stat al SUA. Cum reactionaza la solicitarile de a demisiona

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri ca pozitia Departamentului de Stat al SUA cu privire la legile justitiei nu ar trebui sa ne ingrijoreze, iar modificarea acestei legislatii este necesara, rolul sau fiind acela de a da un impuls discutiilor pe aceasta tema.

Tudorel Toader a fost prezent miercuri la lansarea de carte a colegului sau de Cabinet Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri.

„Noi avem o buna colaborare cu Departamentul de Stat al Statelor Unite, cu toate ambasadele. Ambasadorul si ambasada reprezinta interesele statului respectiv in Romania, care pot fi de ordin economic, cultural, stiintific, universitar si asa mai departe”, a spus ministrul, in cadrul unor declaratii de presa.

Intrebat daca ar trebui sa ne ingrijoreze reactia Departamentului de Stat al SUA, el a raspuns: „Sunt convins ca nu trebuie sa ne ingrijoreze. Noi avem deplina libertate sa legiferam asa cum Constitutia ne cere, sa legiferam in parametrii si standardele europene si internationale”.

„Faptul ca un ambasador, un departament isi exprima o anumita pozitie nu trebuie sa ne ingrijoreze pentru ca noi, repet, avem competentele, capacitatea, libertatea de a legifera. Noi trebuie doar sa avem grija, repet, sa avem grija sa ne indeplinim acest mandat in limitele statului de drept si in parteneriatele si colaborarile pe care le avem”, a adaugat Toader.

Seful de la Justitie a precizat ca fondul relatiei cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, este de buna colaborare, chiar daca uneori au existat si pareri diferite.

„Eu am luat pozitie publica fata de acest comunicat si va spuneam — si repet — ca Departamentul de Stat se exprima cum si cat i se permite. Eu am discutat de multe ori cu ambasadorul SUA. Chiar daca uneori nu am fost cu totul de acord in unele probleme, chiar daca uneori am mai pus niste accente si ne-am trimis niste mesaje publice, fondul relatiei este de buna colaborare. Nu inseamna ca dansul nu are libertatea sa-si exprime o opinie, dar, daca-si exprima o opinie, o preocupare, o ingrijorare, nu inseamna ca imi schimb conditia si eu ma abat de la ceea ce stiu ca trebuie sa fac, in parametrii competentelor legale si in parametrii exigentelor constitutionale”, a sustinut ministrul Justitiei.

Totodata, el a fost intrebat de jurnalisti care crede ca sunt articolele din Legile justitiei care i-au ingrijorat pe americani.

„Vreau sa va spun un lucru: inteleg, e o dezbatere de data recenta ca Departamentul nu prea are reprezentarea continutului comunicarii si ca ar fi trimis la ambasada. Repet, ma exprim in limita informatiilor publice”, a adaugat el.

Potrivit lui Toader, procedura de modificare a legilor era necesara.

„CSM a cerut-o in 2015, in 2016, era necesara, iar eu va spun in deplina cunostinta de cauza, dat fiind faptul ca, in cariera pe care am avut-o si o am, am lucrat si lucrez doar in domeniul sistemului. Eu am elaborat acel proiect de legi, l-am prezentat. De la inceput nu am crezut faptul ca va ramane ad literam, asa cum am propus eu, dar rolul meu, si o sa vedeti, rolul meu va ramane: acela de a fi generat discutia, schimbarea, modificarea, de a fi readus in actualitate nevoia de schimbare si perspectivele de schimbare. Faptul ca a preluat comisia (Comisia speciala privind Legile justitiei — n. r.), faptul ca a mai modificat este foarte bine, dar sa nu uitam: ramane raspunderea magistratilor, ramane ad literam cum am propus-o eu, cu precizarea ca se defineste ce este rea-credinta si neglijenta. Deja este un castig, daca numai atat ramane, deja este o reforma a sistemului, pentru ca nimeni nu este in afara legii si fiecare dintre noi raspundem pentru ceea ce facem. Ramane Inspectia Judiciara, cu statutul special, este deja un alt castig. Ramane separatia competentelor, carierelor intre procurori si judecatori, inclusiv programa cu magistratura. Eu am propus sa aiba o experienta de cinci ani in profesii juridice liberale, am vazut ca in comisie a ramas propunerea de patru ani, nu inainte, ci dupa ce este admis, e cam tot acolo. Ideea este sa nu dai puterea ca magistrat unuia care nu are experienta de viata, sa inteleaga modul in care norma se aplica si efectele pe care le produce asupra cetateanului si asupra statului de drept”, a continuat oficialul guvernamental.

El a subliniat, inca o data, ca rolul sau a fost acela de a fi generat discutii pe aceasta tema.

„Orice schimbari vor fi, eu sunt foarte multumit ca am adus in actualitate discutia, ca am aratat directiile de schimbare, ca cele fundamentale vor ramane. Sigur, nicio lege nu este perfecta. Cu timpul se va mai putea modifica. Daca vreti, eu au facut efortul de a da bulgarele la vale, dupa care el se rostogoleste, se limpezeste, dar important este sa dai impulsul, sa generezi schimbarea si sa dai directia”, a mai spus Toader.

Ministrul a adaugat ca scopul sau este imbunatatirea legislatiei: „Modificarile aduse Legilor justitiei, cele fundamentale, raman ale mele. Unele au fost aduse de comisie. Eu sunt convins ca Legile justitiei trebuie schimbate, iar solutiile aduse vor genera o mai mare incredere a cetateanului in actul de justitie. Partile bune din justitie nu justifica minusurile din justitie”.

Jurnalistii i-au solicitat opinia si despre protestele din strada, unde i s-a cerut demisia.

„Temele de la proteste sunt combinate. (…) Cu privire la demisie, sigur ca nu apreciez eu. Apreciaza decidentii, alianta de guvernare, prim-ministrul…Iar daca dansii vor ajunge la convingerea asta, eu nu am nicio problema, iar a doua zi de cand nu mai sunt ministru se suspenda suspendarea si devin rectorul activ in exercitiu al celei mai vechi universitati din Romania, prima universitate din Romania moderna”, a precizat Tudorel Toader.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: