O noua premiera in istoria moderna a Frantei. Pe cine a numit Emmanuel Macron in functia de premier

externe

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, l-a desemnat luni in functia de prim-ministru pe Edouard Philippe, actualul primar al orasului Le Havre si deputat din aripa moderata a partidului conservator Republicanii, a anuntat luni secretarul general al presedintiei, Alexis Kohler, transmit agentiile internationale de presa, citate de Agerpres.

Edouard Philippe, in varsta de 46 de ani, ex-secretar general al Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP, redenumit Republicanii), a fost unul din stalpii echipei de campanie a fostului premier Alain Juppe in alegerile primare ale dreptei franceze.

Alegerea sa de catre Macron reflecta vointa afisata de tanarul presedinte centrist proeuropean de a atrage o parte a dreptei pentru a obtine o majoritate in Adunarea Nationala in urma alegerilor legislative de pe 11 si 18 iunie, conditie esentiala pentru reformele sale liberale si sociale.

Aceasta este pentru prima data in istoria politica moderna a Frantei cand un presedinte numeste un prim-ministru din afara propriei tabere fara a fi fost constrans de o infrangere in alegeri parlamentare.

Philippe si-a inceput activitatea politica in studentie, ca militant socialist afiliat fostului premier Michel Rocard, inainte de a se alatura dreptei.

Ca si Macron, a urmat Scoala Nationala de Administratie (ENA), o institutie de elita, iar eroul sau politic este Rocard — un alt punct in comun cu noul presedinte.

Edouard Philippe a lucrat intre 2007 si 2010 ca director de afaceri publice pentru grupul nuclear Areva, in 2012 a devenit membru al parlamentului, iar in 2014 primar al orasului Le Havre.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: ,


Comentarii: