O noua specie de dinozaur pitic a fost descoperita in Tara Hategului

news

O noua specie de dinozaur, denumita Transylvanosaurus platycephalus – Reptila cu cap turtit din Transilvania, care a trait in urma cu aproximativ 70 de milioane de ani, a fost descoperita de o echipa internationala de cercetatori in Geoparcul International UNESCO Tara Hategului, a informat joi Universitatea Bucuresti, administratorul geoparcului, potrivit Agerpres.

Acest dinozaur erbivor, numit „Transylvanosaurus platycephalus”, dupa zona in care au fost gasite fosilele, a trait in urma cu aproximativ 70 milioane de ani, precizeaza echipa condusa de paleontologul Felix Augustin de la Universitatea din Tubingen. Descoperirea a fost publicata recent in revista „Journal of Vertebrate Paleontology”, se arata intr-un comunicat.

„Numele lui Transylvanosaurus platycephalus inseamna literalmente ‘reptila cu cap turtit (plat) din Transilvania’. Oasele descoperite, parti din craniul lui Transylvanosaurus, ofera o perspectiva noua asupra evolutiei faunelor europene cu putin timp inainte de disparitia dinozaurilor, in urma cu 66 milioane de ani. Aceasta specie de dinozaur, necunoscuta anterior, avea o lungime de aproximativ doi metri, mergea pe doua picioare si apartinea familiei Rhabdodontidae. Corpul noului dinozaur era de mici dimensiuni, la fel ca si in cazul altor dinozauri descoperiti pe teritoriul Tarii Hategului, cunoscuti deja sub numele de dinozauri pitici”, precizeaza sursa citata.

Din echipa internationala de paleontologi, condusa de Felix Augustin de la Universitatea din Tubingen, fac parte conf. univ. dr. Zoltan Csiki-Sava de la Facultatea de Geologie si Geofizica a Universitatii din Bucuresti, Dylan Bastiaans de la Universitatea din Zurich si cercetatorul independent Mihai Dumbrava din Dorset.

„Resursele limitate de hrana ce erau disponibile in aceste parti ale Europei, la acel moment, au dus la reducerea dimensiunii corpului acestor animale”, afirma paleontologul Felix Augustin, citat in comunicatul Universitatii Bucuresti.

In cea mai mare parte a Cretacicului, care s-a intins pe o perioada cuprinsa intre 145 si 66 de milioane de ani in urma, Europa a fost un arhipelag tropical. Transylvanosaurus traia pe una dintre numeroasele insule ale arhipelagului, alaturi de alti dinozauri pitici, crocodili, testoase si pterozauri, au explicat paleontologii.

„Cu fiecare specie nou descoperita, infirmam ipoteza larg raspandita conform careia fauna din Cretacicul tarziu ar fi avut o diversitate redusa pe actualul teritoriu european”, adauga paleontologul Felix Augustin.

Zoltan Csiki-Sava si echipa sa de la Universitatea din Bucuresti au descoperit oasele craniului lui Transylvanosaurus platycephalus in anul 2007 in albia unui rau din Geoparc. De altfel, Tara Hategului este unul dintre cele mai importante locuri din Europa in ceea ce priveste descoperirea vertebratelor din timpul Cretacicului tarziu. In total, aici au fost identificate pana in prezent zece specii de dinozauri.

„Aceasta diversitate reprezinta ceva neobisnuit. In majoritatea cazurilor, descoperirile din Hateg constau doar in cateva oase, dar chiar si acestea pot oferi uneori informatii uimitoare – cum ar fi acum cazul lui Transylvanosaurus”, afirma conf. univ. dr. Zoltan Csiki-Sava.

Fosilele de Transylvanosaurus au putut supravietui zeci de milioane de ani, deoarece au fost protejate de sedimentele din albia unui rau stravechi – pana cand apele unui alt rau din vremurile noastre le-au adus din nou la suprafata.

„Daca scheletul dinozaurului ar fi fost pur si simplu expus la suprafata, in loc sa fie ingropat partial de sedimentele raului, conditiile meteo si necrofagii i-ar fi distrus toate resturile in ritm alert si nu am fi aflat niciodata despre existenta acestei specii”, conchide paleontologul Felix Augustin, in comunicatul Universitatii Bucuresti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: