life

O noua specie de paianjen urias a fost descoperita in Australia. Femela este de aproape doua ori mai mare decat masculul

Cercetatorii australieni au descoperit o specie de paianjeni cu trapa, de tip tarantula, de dimensiuni uriase, care se gaseste doar in Queensland, anunta BBC.

Femelele acestei specii rare pot trai mai mult de 20 de ani in salbaticie si pot ajunge pana la 5 cm lungime, ceea ce inseamna ca sunt mari pentru un paianjen de acest tip.

Masculii cresc pana la 3 cm.

Din pacate, o mare parte din habitatul sau a fost pierdut din cauza defrisarilor, ceea ce face ca aceasta specie sa fie probabil pe cale de disparitie, au declarat oamenii de stiinta.

Asa-numitii paianjeni cu trapa construiesc „trape” din frunze pentru a se hrani cu insecte. Acestia masoara de obicei intre 1,5 si 3 cm.

Specia nou descoperita, Euoplos dignitas, este un tip de paianjen auriu cu trapa descoperit in padurile semi-aride din Brigalow Belt, o regiune din centrul Queenslandului. Acesta nu este periculos pentru oameni.

In latina, numele sau inseamna diversitate sau maretie, reflectand „dimensiunea si natura impresionanta” a paianjenului, au declarat oamenii de stiinta de la Muzeul Queensland, care l-au descoperit.

Femelele speciei au carapacea rosie-maronie, in timp ce masculii au stratul exterior rosu-miere si abdomenul gri-maroniu.

Euoplos dignitas traieste in habitatele deschise din paduri, construindu-si vizuini in solul negru.

Femelele isi petrec viata sub pamant. Masculii pleaca pentru a-si gasi perechea in alta vizuina dupa cinci pana la sapte ani.

Foarte putine exemplare din aceasta specie au fost colectate in ultimele decenii, doar o singura femela fiind depusa la Muzeul Queensland incepand cu anii 1960, au precizat cercetatorii intr-un studiu publicat in Journal of Arachnology.

Cel mai mare paianjen din lume este cunoscut in mod obisnuit sub numele de birjarul goliat – cu o lungime a corpului de aproximativ 13 cm si o deschidere a picioarelor de 30 cm – mai mare decat dimensiunea unei farfurii de cina.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Parlamentul estonian a adoptat o lege care permite confiscarea activelor rusesti ca daune de razboi in folosul Ucrainei

Deputatii estonieni au adoptat miercuri un act care permite utilizarea activelor rusesti inghetate in cadrul…

26 de minute ago

Dupa autostrada suspendata a lui Oprescu, Gabriela Firea le promite bucurestenilor ca le va face metrou pana in Voluntari

Candidatul PSD pentru Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, 16 mai, ca solutia pentru…

56 de minute ago

Imagini transmise de satelitii americani de spionaj sugereaza ca Marina Militara chineza ar fi construit primul portavion de drone din lume

Marina Militara chineza a construit in secret ceea ce ar putea fi prima nava dedicata…

O oră ago

Celebrul magician David Copperfield, acuzat de mai multe femei de violente sexuale

Celebrul iluzionist american David Copperfield a fost acuzat de violenta sexuala de 16 femei, dintre…

2 ore ago

In cel mai pur stil bolsevic, Rusia va nationaliza o importanta companie producatoare de votca pe motiv de „implicare in activitati extremiste”

Autoritatile ruse au luat masuri pentru a confisca activele cu sediul in Rusia ale unui…

2 ore ago

Lui Elon Musk nu i-a placut ce i-a spus una dintre subalternele sale de la Tesla, asa ca a concediat-o, odata cu intregul departament al acesteia

Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, pare decis, prin masurile controversate luate in ultimele saptamani,…

3 ore ago