O noua speranta pentru barbatii infertili – descoperire revolutionara a oamenilor de stiinta

life

Oamenii de stiinta au reusit sa obtina descendenti sanatosi din soareci masculi care erau genetic sterili deoarece aveau un cromozom in plus, conform unui nou studiu publicat joi. Procedura ofera sperante barbatilor care sufera de infertilitate din cauza aceleiasi probleme genetice, informeaza agentia Xinhua.

Sexul oamenilor este determinat de cromozomii X si Y. In general, persoanele de sex feminin au doi cromozomi X (XX), iar cele de sex masculin au un cromozom X si unul Y (XY), insa aproximativ unul din 500 de baieti se naste cu un cromozom in plus, fie X, fie Y. Prezenta a trei cromozomi in loc de doi poate intrerupe procesul de formare a spermei rezultand infertilitatea, se arata in cercetarea publicata in jurnalul american ”Science”, arata Agerpres.

Oamenii de stiinta de la Francis Crick Institute din Marea Britanie au descoperit, insa, o cale de a indeparta cromozomul in plus pentru a produce descendenti fertili.

Echipa de cercetatori a prelevat mostre de tesut de la urechea soarecilor cu cromozomi XXY si XYY, le-au cultivat si au colectat celule ale tesutului conjunctiv cunoscute sub numele de fibroblaste. Ulterior, ei au transformat fibroblastele in celule stem si au observat ca in timpul acestui proces unele dintre celule au pierdut cromozomul in plus.

Printr-o metoda existenta deja, ei au utilizat semnale chimice specifice pentru a ”ghida” celulele stem catre a deveni celule cu potential de a deveni sperma matura.

Odata injectate in soareci-gazda, aceste celule s-au dezvoltat in sperma matura care a fost apoi colectata si utilizata pentru a obtine descendenti sanatosi si fertili prin intermediul reproductiei asistate.

”Abordarea noastra ne-a permis sa obtinem descendenti din soareci sterili XXY si XYY”, arata intr-un comunicat autorul principal al cercetarii, Takayuki Hirota de la institutul amintit.

In cadrul unui experiment preliminar, echipa de cercetatori a descoperit ca celulele stem produse din fibroblastele barbatilor cu sindrom Klinefelter (XXY) au pierdut de asemenea cromozomul care era in plus.

In cazul in care aceste descoperiri vor fi aplicate in siguranta pe oameni, ar fi posibil ca barbatii cu sindromul Klinefelter sau sindromul Dublu Y (XYY), care sunt infertili, sa poata avea copii prin intermediul reproductiei asistate, pe baza acestei tehnici, sustin oamenii de stiinta.

Pana la aplicarea acestei tehnici pe subiecti umani este nevoie, insa, de multe alte cercetari.

Studiul a fost efectuat in colaborare cu Universitatea Kyoto si a fost finantat de Consiliul European pentru Cercetare, Agentia pentru Stiinta si Tehnologie din Japonia si Societatea pentru Promovarea Stiintei din Japonia, precizeaza sursa citata.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: