O noua super-arma pentru Ucraina: DragonFire. Londra vrea sa trimita arma cat mai curand: „Va avea implicatii uriase pentru cursul razboiului”

externe

Laser Ucraina

O arma laser de mare putere din Marea Britanie ar putea fi trimisa in Ucraina pentru a dobori dronele rusesti, a anuntat ministrul britanic al Apararii, citat de BBC.

Potrivit lui Grant Shapps, arma ar putea avea „implicatii uriase” pentru razboiul din Ucraina.

Arma DragonFire ar trebui sa fie lansata pana in 2027, dar Shapps a declarat ca doreste sa „accelereze” productia si sa o faca disponibila mai devreme.

Un test de succes al laserului a fost efectuat pentru prima data impotriva unei tinte aeriene in ianuarie.

Initial, laserul trebuia sa fie operational pana in 2032, dar noile reforme menite sa accelereze achizitiile guvernamentale de arme inseamna ca va fi gata cu cinci ani mai devreme.

In ciuda acestui fapt, secretarul Apararii a declarat reporterilor, in timp ce se afla intr-o vizita la centrul de cercetare militara Porton Down, langa Salisbury, ca doreste sa accelereze si mai mult acest lucru.

„Sa spunem ca nu trebuie sa fie 100% perfecta pentru ca ucrainenii sa poata, poate, sa puna mana pe ea”, a spus el.

Ministerul Apararii (MoD) spune ca schimbarea calendarului vine ca raspuns la „mediul de amenintare in schimbare rapida” cu care se confrunta Marea Britanie.

„Este conceput pentru a nu astepta pana cand vom avea acest lucru la 99,9% perfectiune inainte de a intra pe teren, ci pentru a ajunge la un fel de 70% si apoi sa-l scoatem acolo si sa-l dezvoltam de acolo”, a declarat Shapps.

„Dar 2027 este inca data din acest moment”, a continuat el.

Arma este suficient de precisa pentru a lovi o moneda de la un kilometru distanta, potrivit Ministerului Apararii. Se spera ca aceasta va deschide calea pentru o alternativa ieftina la rachete, pentru a dobori tinte precum dronele.

Testarea armei in ianuarie a fost efectuata cu succes la poligonul Hebrides Range al Ministerului Apararii din Scotia si a fost salutata ca un „pas important” in aducerea in serviciu a armelor cu energie dirijata cu laser (LDEW).

LDEW-urile folosesc un fascicul de lumina intensa pentru a taia tinta si pot lovi cu viteza luminii. Fiind o arma cu vizibilitate directa, poate ataca orice tinta vizibila care este suficient de aproape, desi raza de actiune a sistemului DragonFire este clasificata.

Rachetele pot fi mult mai scumpe decat dronele pe care le distrug, unele dintre ele costand milioane de lire sterline, fata de cateva mii.

Ministerul Apararii spune ca lansarea sistemului DragonFire timp de 10 secunde este echivalentul costului de utilizare a unui incalzitor obisnuit timp de o ora, cheltuielile de operare fiind de obicei mai mici de 10 lire sterline pe lovitura.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: