O palarie purtata de Napoleon Bonaparte s-a vandut la o licitatie desfasurata la Paris pentru suma de 1,9 milioane de euro

externe

palarie, Napoleon, bicorn, vanzare, licitatie

O palarie care i-a apartinut lui Napoleon Bonaparte pe vremea cand acesta era imparat al Frantei s-a vandut duminica la o licitatie din Franta pentru suma record de aproape doua milioane de euro, a anuntat casa de licitatii Osenat.

Potrivit BBC, aceasta a fost vanduta pentru 1,932 milioane de euro (2,1 milioane de dolari) – depasind precedentul record pentru o palarie napoleoniana, detinut de aceeasi casa de licitatii, de 1,884 milioane de euro in 2014, achitata de un om de afaceri sud-coreean.

Palaria, cunoscuta sub numele de bicorn, este in culorile caracteristice lui Napoleon – negru, cu culorile steagului francez albastru-alb-rosu ca insemne – si a atras interesul colectionarilor „din intreaga lume”, a declarat casa de licitatii Osenat, refuzand sa ofere identitatea sau nationalitatea cumparatorului final.

Ultima data a fost detinuta de omul de afaceri Jean-Louis Noisiez, care a murit anul trecut. De asemenea, au fost scoase la vanzare si alte suveniruri legate de Napoleon din colectia Noisiez, inclusiv o medalie a Legiunii de Onoare si o pereche de pinteni de argint detinuta de Napoleon.

Pretul final pentru palarie, inclusiv toate taxele, a fost mai mult decat dublu fata de estimarea de 600.000 – 800.000 de euro si de aproape patru ori mai mare decat pretul de rezerva, a declarat casa de licitatii cu sediul in Fontainebleau, la sud de Paris.

Se crede ca Napoleon a detinut in total aproximativ 120 de astfel de palarii in decursul a 15 ani, majoritatea fiind acum pierdute.

„Palaria in sine reprezenta imaginea imparatului”, a declarat expertul casei de licitatii Jean-Pierre Osenat inainte de vanzare. Napoleon a purtat aceasta palarie speciala spre mijlocul perioadei in care a fost imparat, potrivit casei de licitatii. Spre deosebire de majoritatea celorlalti ofiteri de la acea vreme, Napoleon isi purta palaria in lateral, ceea ce ii conferea o silueta distincta, usor de recunoscut de trupele sale in lupta.

Napoleon a ajuns in centrul atentiei in timpul Revolutiei Franceze, devenind o figura cheie in razboaiele revolutionare. A servit republica in calitate de prim consul si s-a incoronat ca imparat in 1804. A fost exilat in 1815, dupa ce a pierdut batalia impotriva fortelor britanice si prusace de la Waterloo. A murit in 1821 pe insula Sfanta Elena din Oceanul Atlantic.

Vanzarea de palarii de duminica are loc cu doar cateva zile inainte ca un film biografic despre Napoleon sa ajunga in cinematografele din intreaga lume. Filmul, realizat de Ridley Scott, prezinta batalii de amploare in intreaga Europa, dar si relatia complexa a acestuia cu sotia sa, Josephine. Joaquin Phoenix, care il interpreteaza pe Napoleon in film, a spus despre fostul imparat ca era „ciudat din punct de vedere social”, dar si „romantic”.

Cercetarile pentru film au fost complicate de relatarile extrem de diferite care au trecut de-a lungul secolelor. „Este foarte greu sa obtii un raspuns clar despre multe lucruri”, a declarat Phoenix, care a spus ca interesul sau a fost sa gaseasca „inspiratie mai mult decat informatii”, prin detalii precum modul in care Napoleon manca si bea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: