O pensionara de 82 de ani din Moscova protesteaza impotriva „criminalului”: „Ajunge cu sangele varsat. Ajunge cu atata ura! Sunt prea batrana ca sa-mi fie frica!” – VIDEO

externe

batrana, protest, moartea lui Navalnii, Rusia

Politia rusa a arestat aseara peste 80 de persoane care au participat la proteste in memoria opozantului rus Alexei Navalnii, care a murit vineri in inchisoare. Protestele au fost insa timide, doar cateva sute de oameni iesind in strada in intreaga Rusie – tara cu o populatie de aproape 150 de milioane de locuitori.

Potrivit site-ului independent Meduza, la Nijnii Novgorod, manifestantii s-au adunat in fata cladirii Ministerului de Interne local, unde jurnalista Irina Slavina a murit prin autoincendiere in 2020. Potrivit proiectului media pentru drepturile omului OVD-Info, 12 persoane au fost arestate.Ulterior, acestea au fost eliberate fara nicio acuzatie.

Arestari au avut loc, de asemenea, la Sankt Petersburg, unde politia a dispersat adunari la un monument dedicat victimelor represiunii politice. Canalul de telegrame Zaks.ru a informat ca zeci de persoane au fost arestate, inclusiv doi jurnalisti – fotograful Novaya Gazeta Alexey Dushutin si jurnalista RusNews Elina Kozich. Deputatul Adunarii Legislative din Sankt Petersburg, Boris Visnevski, a anuntat ca jurnalistii au fost eliberati la scurt timp dupa ce au fost arestati.

Canalul de telegrame Rotonda a postat o inregistrare video in care se vede cum politia imobilizeaza mainile si picioarele unei persoane si o transporta intr-o duba. Canalul a transmis ca alte zece persoane au fost de asemenea arestate, ceea ce face un total de cel putin 20 de arestari in Sankt Petersburg.

Arestari au avut loc si la Piatra Solovetski, un monument din Moscova dedicat victimelor represiunilor politice, unde unii locuitori au sosit cu flori. Iuliya Petrova, jurnalista la RusNews, s-a numarat printre cei arestati. Ea a fost eliberata ulterior.

O persoana, Maxim Sokolov, a fost batuta dupa arestare, a declarat prietena sa. Canalul Telegram SOTA a postat imagini video cu arestarea violenta a lui Sokolov. Numarul exact al arestarilor din Moscova nu este cunoscut. OVD-Info afirma ca cel putin sapte persoane au fost arestate.

Printre cei retinuti la Moscova s-a numarat si o batranica de 82 de ani, supravietuitoare a asediului Leningradului. Aceasta a tinut o tirada aprinsa impotriva „criminalului Putin”, afirmand, intre altele, ca acesta a ucis floarea tineretului rus pe fronturile din Ucraina, in timp ce miliardarii din jurul lui sunt tot mai bogati. „Sunt prea batrana ca sa-mi fie frica!” a spus batrana, inainte de a fi arestata.

„Ajunge cu sangele varsat. Ajunge cu atata ura. El a ucis copii in Ucraina. Cati soldati au murit? Ei mint, sunt mai mult de 300.000 de soldati care au murit. Nu le pare rau de ei! Tradatoru Putin a transformat oamenii in sclavi. Este ilegitim la putere, nimeni nu l-a ales. Sunt inumani”, a strigat batranica.

In orasul Ceboksarii politia l-a arestat pe Konstantin Ishutov, un proprietar al canalului Telegram Ciuvashia bez tsenzury (Ciuvashia necenzurata), care a adus flori la un memorial pentru Navalnii. De asemenea, OVD Info a scris ca o persoana a fost arestata in timp ce incerca sa depuna flori in Tver.

Canalul de telegrame Pepel transmite ca politia a arestat o persoana care a incercat sa depuna flori la un memorial al victimelor represiunii politice din Parcul Memorial din Belgorod. Se pare ca politia patruleaza in parc, iar luminile au fost stinse. Mai multe persoane nu au putut sa depuna flori la memorial de teama arestarii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: