O pictura de Caravaggio, candva pierduta si regasita, va fi expusa in Muzeul El Prado din Madrid

life

Muzeul Prado din Madrid a dezvelit, luni, un tablou al maestrului italian Caravaggio, care va fi expus public pentru prima data in aceasta saptamana, potrivit Reuters si RTE.

Urma tabloului „Ecce Homo” (Iata omul) s-a pierdut inca din secolul al XIX-lea, inainte de a reaparea in urma cu trei ani, cand tabloul, atribuit initial unui pictor spaniol necunoscut, urma sa fie scos la licitatie in Spania pentru o fractiune din valoarea sa.

Caravaggio, care a murit in 1610, la aproape 40 de ani, dupa o viata agitata, a fost un maestru in folosirea tehnicii „chiaroscuro” pentru a face subiectul sa para ca prinde viata.

Reprezentarea unui Iisus Hristos insangerat, cu o coroana de spini, a fost pictata intre 1605 si 1609, cu putin timp inainte de moartea lui Caravaggio, si se crede ca a apartinut candva regelui Filip al IV-lea al Spaniei.

„Ne putem bucura acum pe deplin de toate nuantele, de toate subtilitatile, de frumusetea extraordinara pe care Caravaggio o exprima prin versiunea sa a lui Ecce Homo”, a declarat, luni, reporterilor, David Garcia Cueto, directorul departamentului de pictura italiana si franceza de dinainte de 1800 de la Muzeul El Prado din Madrid.

In 2021, Spania a blocat licitatia picturii care urma sa fie vanduta cu un pret de pornire de 1.500 de euro, fiind atribuita in mod eronat unui artist apartinand cercului pictorului spaniol din secolul al XVII-lea, Jose de Ribera.

Dar cu doar cateva ore inainte ca acesta sa fie vanduta, Ministerul Culturii a blocat operatiunea, banuindu-se ca era de fapt a lui Caravaggio, ale carui lucrari valoreaza milioane.

Actiunea ministerului a venit dupa ce muzeul Prado a tras un semnal de alarma, spunand ca are „suficiente dovezi documentare si stilistice” pentru a sugera ca lucrarea ar fi fost de fapt a pictorului italian.

Muzeul a anuntat la inceputul acestei luni ca expertii au stabilit ca pictura este „fara indoiala, o capodopera Caravaggio”, numind-o „una dintre cele mai mari descoperiri din istoria artei”.

Pictura a fost restaurata si va fi expusa publicului pentru prima data de cand a fost confirmata. Vor participa experti care au lucrat la identificarea si restaurarea acestuia.

Presa spaniola a raportat ca noul proprietar este un cetatean britanic care locuieste in Spania si care a platit 36 ​​de milioane de euro pentru pictura. Proprietarul a incheiat un acord cu muzeul pentru a expune opera de arta pana in octombrie, desi acordul ar putea fi prelungit, deoarece intentia proprietarului este de a o expune permanent.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: