O explicatie pentru refuzul autoritatilor de a-l reda pe Navalnii familiei: „Noviciokul ramane in corp pentru totdeauna”, declara chimistul care a inventat substanta otravitoare

externe

Vil Mirzaianov, Noviciok, otravire, Alexei Navalnii

In august 2020, agenti ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au incercat sa il ucida pe liderul opozitiei Alexei Navalnii folosind agentul chimic neurotoxic Noviciok.

Acum, in urma mortii lui Navalnii la 16 februarie, refuzul guvernului rus de a preda familiei sale cadavrul politicianului a dus la speculatii ale jurnalistilor ca FSB l-ar fi putut ucide pe Navalnii otravindu-l din nou cu Noviciok.

Intr-o declaratie video, vaduva lui Navalnii, Iulia Navalnaia, a parut sa sustina aceasta teorie. Pentru a afla ce ne pot spune proprietatile chimice ale Noviciok-ului despre plauzibilitatea acestei versiuni a evenimentelor, jurnalistii de la publicatia independenta Meduza au vorbit cu Vil Mirzaianov, unul dintre oamenii de stiinta care au dezvoltat otrava. (Mirzaianov traieste in Statele Unite din anii 1990.)

Cat timp pot Noviciok si analogii sai sa ramana in corpul unei persoane? Este posibil sa se gaseasca urme ale acestuia la o luna dupa moartea persoanei?

Noviciok poate ramane in concentratii mici chiar si la o luna dupa ce o persoana a fost otravita.

Exista modalitati prin care autoritatile ar putea manipula corpul pentru a elimina toate urmele de Noviciok?

Nu cred ca da. Produsele de degradare [a substantei chimice] vor ramane pentru totdeauna, deoarece nu mai exista nicio scurgere naturala de urina sau fecale. Noviciok-ul in sine va ramane, de asemenea, in organism pentru totdeauna.

In primul dvs. raspuns, ati spus ca Noviciok va ramane in concentratii mici dupa o luna, iar in al doilea raspuns ati spus ca Noviciok poate ramane in organism pe termen nelimitat dupa moartea unei persoane. Inteleg corect ca concentratia otravii scade in timp, dar ca aceasta este in continuare detectabila chiar si la luni sau ani dupa ce a avut loc otravirea?

Vorbesc bazandu-ma pe experienta tratamentului lui Serghei Skripal in Marea Britanie (Skripal si fiica sa au fost otraviti cu Noviciok in Salisbury, Anglia, in 2018). Dupa ce vietile lor au fost salvate de antidot, concentratia de Noviciok din corpul lor pur si simplu nu a vrut sa scada.

Medicii au ajuns sa fie nevoiti sa faca o interventie chirurgicala pentru a distruge aproape mecanic Noviciokul din ficatul lor si din alte organe. Nu este ceea ce ma asteptam. Evident, moleculele de Noviciok formeaza o legatura cu organele si dobandesc invelisuri protectoare care apoi impiedica degazarea. De aceea, banuiesc ca Noviciok poate persista pe termen nelimitat la un anumit nivel de concentratie.

Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei a declarat ca, inainte de a muri, Navalny a inceput sa se simta rau si si-a pierdut cunostinta aproape imediat. Cu toate acestea, mamei si avocatilor lui Navalnii li s-a spus ca acesta a murit din cauza „sindromului mortii subite”, ceea ce sugereaza, potrivit fostului sau medic, ca inima sa a incetat sa mai bata inainte de a avea timp sa se simta rau. Se potriveste vreuna dintre aceste descrieri cu simptomele otravirii cu Noviciok? Daca da, cat de mare ar fi putut fi doza?

O concentratie mare poate provoca un stop cardiac instantaneu. Asta este ceva ce stim sigur.

Ar putea corpul unei persoane otravite sa reprezinte un pericol pentru altii? Daca da, pentru cat timp?

Bineinteles ca da. Corpul unei persoane otravite va fi periculos pentru persoanele fara echipament de protectie. Daca este adevarat ca a fost otravit, este putin probabil ca vor preda vreodata corpul mamei sale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: