O profesoara pensionara de toata isprava. Se intampla la Iasi, iata cum au reactionat oamenii din tramvai

actualitate

Ordonanta anunta de Tudorel Toader, prin care vor fi anulate condamnarile in cazul coruptilor de rang inalt, a starnit furie si la Iasi, orasul de bastina a lui Tudorel Toader. Chiar si pensionarii, care in mare parte voteaza PSD, se arata revoltati.

O imagine cu o profesoara pensionara care merge cu tramvaiul la prostest, purtand o pancarta cu mesaje impotriva Puterii, a devenit virala pe Facebook.

„Acum cateva minute, in tramvaiul de Copou… Am recunoscut-o pe profesoara Servilia Oancea. Mai multi pensionari au felicitat-o pentru atitudine! Atmosfera devenise incinsa si cam toti il blagosloveau pe Tudorel Toader!

Doamna urmeaza sa protesteze si in fata Universitatii ‘Cuza’. — at Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iasi”, a scris George Chelaru pe Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca OUG privind contestatiile in anulare, asa cum a fost prezentata, este neconstitutionala si ca PSD incearca sa caute solutii pentru politicienii sai cu probleme penale, in frunte cu presedintele lor de partid.

„Nu stim exact ce-si imagineaza ministrul justitiei sa scrie in acea ordonanta, dar, dupa parerea mea, daca doreste sa faca ceea ce a comunicat cat de cat public, chestiunea este cras neconstiuttionala. Exista cateva principii care sunt respectate de toata lumea. La noi sunt ancorate in Constitutie si unul dintre aceste principii, pe care se bazeaza de fapt toata constructia statului si unul dintre aceste principii pe care se bazeaza de fapt toata constructia si toata constructia statului de drept este ca o lege actioneaza numai pentru viitor. Deci legea nu poate sa actioneze retroactiv. Va imaginati daca o lege ar putea sa se aplice pentru trecut, atunci fiecare guvern ar veni si ar schimba intreg trecutul statului si atunci ar disparea orice urma de stabilitate, de predictibilitate. Pe scurt, PSD incearca, ceea ce incerca de cand a venit la putere, sa caute solutii pentru politicienii lor cu probleme penale, in frunte cu seful lor de partid”, a declarat seful statului.

Conform presedintelui, faptul ca se vehiculeaza in public astfel de idei araata ca social-democratilor „nu le pasa de romani”, ci cauta solutii pentru tot felul de poiticienil cu probleme penale.

„PSD nu poate sa vina cu astfel de solutii care sunt pur si simplu neavenite, neconstitutionale, si faptul ca se vehiculeaza in public astfel de idei arata ca, de fapt, PSD-ului nu-i pasa de Romania, PSD-ului ii pasa de propriii politicieni cu problemele penale si cauta solutii pentru acestia”, a subliniat Iohannis.

„Am inca speranta ca inclusiv ministrul Justitiei va mai citi un pic de Constitutie si legislatie si va renunta la un stfel de demers”, a declarat presedntele.

Seful statului a afirmat ca exista „o ingrijorare generala” la nivelul UE in legatura cu situatia statului de drept in Romania.

„Este o ingrijorare generala, din pacate, a liderilor europeni pentru soarta statului de drept in Romania. Eu imi doresc stat de drept, romanii isi doresc stat de drept, majoritatea politicienilor isi doresc stat de drept, dar PSD doreste ceva special pentru propriii politicieni cu probleme penale. Aceasta este o mare problema pe care o avem si sper sa se rezolve”, a conchis presedintele.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestatia in anulare, ca o astfel de contestatie va fi facuta de cei care din 2014 au fost condamnati de complete nelegal constituite, precizand insa ca sunt vizate atat condamnarile, cat si achitarile.

„Contestatia in anulare va putea fi formulata de catre cei care din 2014 incoace au fost condamnati de complete nelegal constituite”, a precizat ministrul Justitiei, subliniind insa ca „atentia ar trebui sa se indrepte cel putijm in egala masura si spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplacut, nerespectand prevederile imperative ale legii si am ajuns in situatia in care timp de aproape patru ani de zile completele de cinci judecatori au fost nelegal constituite”.

„La Ministerul Justitiei avem un astfel de draft de Ordonanta de Urgenta. Doamna prim-ministru va decide daca si cand poate fi adoptata o astfel de OUG”, a afirmat Toader, explicand ca, pentru a fi adoptata, va respecta normele de tehica legislativa privind tarnsparenta decizionala, solicitarea avizului Consiliului Legislativ si a avizului CSM, functie de care se va decide continutul final al proiectului de act normativ.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: