O propunere aiuritoare de pace a lui Medvedev releva, inca o data, obiectvele reale ale Kremlinului: „Intregul teritoriu [al Ucrainei] este teritoriul Federatiei Ruse”

externe

Dmitri Medvedev, ucraineni, trimisi, Gulag, Kiev, oras rusesc

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a publicat ceea ce el numeste „formula ruseasca rezonabila pentru pace” in Ucraina, in care il numeste pe presedintele ucrainean Volodimir Zelenski „nazist”, relateaza Newsweek.

Medvedev, care in prezent ocupa functia de vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, fiind un aliat apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, a scris joi, intr-o postare pe Telegram, ca planul sau va oferi „baza” pentru a ajunge la „un consens binevoitor cu comunitatea internationala”.

Fostul lider rus a sustinut ca propunerea este un „compromis rezonabil”, in ciuda faptului ca include o cerere ca Ucraina sa accepte „capitularea sa completa si neconditionata” si „demilitarizarea” totala. El a sustinut ca Kievul este controlat de o „camarila neonazista” condusa de Zelenski, care insa este evreu.

„Intregul teritoriu [al Ucrainei] este teritoriul Federatiei Ruse”, a scris Medvedev, sustinand in acelasi timp ca pacea nu poate fi obtinuta fara „recunoasterea caracterului nazist de catre comunitatea internationala al regimului politic de la Kiev si denazificarea fortata a tuturor organismelor guvernamentale ale Ucrainei”.

In continuare, Medvedev a cerut Ucrainei sa asigure „plata tuturor compensatiilor necesare Rusiei, inclusiv platile catre rudele cetatenilor morti din tara noastra si platile pentru daunele aduse sanatatii ranitilor”.

El a sugerat, de asemenea, ca Ucrainei sa nu i se permita sa „adere la aliante militare” precum NATO „fara acordul Rusiei”.

Zelenski a oferit propriul sau plan de pace in 10 puncte, care include elemente precum retragerea totala a trupelor rusesti si returnarea teritoriilor pe care Moscova a pretins ca le-a anexat sub control ucrainean.

Medvedev a scris joi ca simte „un sentiment irezistibil de dezgust, care se transforma rapid intr-un sentiment de rusine” atunci cand analizeaza planul lui Zelenski.

Ca pretext pentru a lansa invazia Rusiei in Ucraina la 24 februarie 2022, Putin a sustinut ca asaltul militar facea parte dintr-un efort de „denazificare” a Ucrainei si de protejare a drepturilor vorbitorilor de limba rusa.

Desi se pare ca unele trupe care lupta in apararea Ucrainei ar avea unele legaturi neonaziste, cum ar fi Regimentul Azov, nicio dovada credibila nu leaga guvernul lui Zelenski de astfel de grupuri. Intre timp, militii neonaziste precum Task Force Rusich au luptat in razboi in numele Rusiei.

Anul trecut, Ministerul britanic al Apararii a sustinut, intr-o actualizare a informatiilor, ca Rusia „se straduieste sa mentina consecventa unei naratiuni de baza” potrivit careia Ucraina a fost controlata de nazisti, in conditiile in care majoritatea comunitatii internationale respinge categoric aceasta naratiune.

De asemenea, Rusia a citat preocuparile legate de extinderea NATO ca motiv pentru invazie. Asaltul asupra Ucrainei a produs un efect invers, alianta strategica primind atat Finlanda, cat si Suedia ca noi membri de la inceputul razboiului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: