externe

O racheta a Rusiei a explodat la 500 m de Zelenski si premierul Greciei: „Am vazut un nor de fum ca o ciuperca”

O racheta rusa a explodat la doar 500 de metri de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si de premierul grec Kyriakos Mitsotakis in timp ce acestia se aflau in Odesa, port la Marea Neagra, miercuri, a declarat pentru CNN o sursa familiarizata cu situatia.

Convoiul care ii transporta pe ceoi doi lideri a resimtit impactul loviturii, iar grupul a vazut un „nor de fum ca o ciuperca”, potrivit sursei.

Cinci persoane au fost ucise in urma loviturii si mai multe au fost ranite, a declarat pentru CNN un purtator de cuvant al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk. Nici Zelenski si nici Mitsotakis nu au fost raniti.

Zelenski face frecvent calatorii cu risc ridicat pe linia frontului si a primit zeci de lideri mondiali in Ucraina in cei peste doi ani de razboi cu Rusia, dar atacul de miercuri ar putea reprezenta unul dintrre cele mai periculoase pentru presedinte.

Zelenski a declarat ca a fost suficient de aproape pentru a vedea si auzi atacul.

„Am vazut aceasta lovitura astazi. Puteti vedea cu cine avem de-a face, nu le pasa unde lovesc. Stiu ca au existat victime astazi, nu stiu inca toate detaliile, dar stiu ca exista morti si raniti”, a declarat Zelenski miercuri, de la Odesa.

„Trebuie sa ne aparam in primul rand pe noi insine. Cel mai bun mod de a face acest lucru este cu un sistem de aparare aeriana”, a adaugat el.

Mitsotakis a declarat ca Zelenski i-a facut un tur al orasului din sudul tarii, care a suferit pagube uriase in urma lunilor de lovituri rusesti, inainte ca ei sa auda sirenele de raid aerian.

„La scurt timp dupa aceea, in timp ce ne urcam in masini, am auzit o mare explozie”, a declarat Mitsotakis reporterilor mai tarziu miercuri. „Cred ca pentru noi este cel mai bun, cel mai viu memento ca aici se desfasoara un razboi real. In fiecare zi exista un razboi, care nu afecteaza doar frontul, soldatii, ci si concetatenii nostri nevinovati.”

Odesa se afla la gurile fluviului Dunarea si este cruciala pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, pe care Rusia a incercat in mod repetat sa le opreasca de la lansarea invaziei sale. Este, de asemenea, principala baza a marinei ucrainene.

Ministerul rus al Apararii a declarat ca armata sa a efectuat atacul la ora 11.40, ora Moscovei (3.40, ora Europei Centrale).

„Fortele armate ale Federatiei Ruse au lansat un atac cu rachete de inalta precizie asupra unui hangar din districtul portuar industrial din Odesa, unde se faceau pregatiri pentru utilizarea in lupta a ambarcatiunilor fara pilot ale fortelor armate ale Ucrainei. Tinta atacului a fost atinsa. Obiectul a fost lovit”, se arata intr-un comunicat, fara a-i mentiona pe Zelenski sau Mitsotakis.

Rusia si-a intensificat loviturile asupra regiunii in ultimele zile, iar sambata un atac cu drone rusesti asupra unui bloc de apartamente din oras a ucis 12 persoane, inclusiv cinci copii, au declarat oficiali ucraineni.

Vorbind dupa atacul de miercuri, Zelenski a declarat ca l-a primit pe Mitsotakis pentru a „onora memoria” celor ucisi in atacul de duminica si i-a indemnat pe aliatii sai sa ofere mai mult sprijin.

„Lumea are suficiente sisteme de aparare aeriana si capacitatea de a produce arme pentru aparare”, a spus el in discursul sau zilnic. „Armele sunt necesare aici pentru a salva vieti. Este nevoie de solutii acum – nu intr-o zi, ci pentru oamenii care indura atacuri teroriste in fiecare zi si noapte.”

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

O oră ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

24 de minute ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

9 minute ago

Nivel ridicat de euroscepticism in Serbia: doar 40% dintre sarbi ar vota pentru aderarea la UE. In schimb, 92% dintre albanezi ar vota in favoarea accederii la blocul comunitar

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Republican International, cu sediul la Washington, cetatenii sarbi…

20 de minute ago