actualitate

O refugiata ucraineana acuza ca a fost agresata sexual de un staret. Episcopia Maramuresului il apara: Femeia e instabila emotional

O refugiata din Ucraina, in varsta de 22 de ani, a reclamat la Politie ca a fost agresata sexual de staretul manastirii Petrova din judetul Maramures. Politistii si procurorii au deschis o ancheta.

Ancheta interna a anuntat si Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului care insa o acuza pe femeie ca e instabila emotional si ca se vrea discreditarea lacasului de cult.

„Reclamatia venita din partea unei persoane instabila emotional, care a stat doar doua zile la manastire, din care in una preotul Agaton Oprisan a lipsit, fiind plecat in zona Aradului pentru a oferi consiliere duhovniceasca refugiatilor de acolo, credem ca este o intentie de discreditare a manastirii, care s-a implicat activ in problema refugiatilor, incurcand interesele materiale ale celor care incearca sa profite financiar de pe urma conflictului din Ucraina.

Regretam profund acest episod prin care facerea de bine si implicarea permanenta a Manastirii Petrova, in loc sa primeasca recunostinta persoanei ajutate, asa precum se intampla din partea celor care sunt gazduiti si ajutati de la inceputul conflictului, are parte de acest eveniment nedorit si atat de jenant si nepotrivit in chiar perioada Postului cel Mare”, precizeaza Episcopia Maramuresului, intr-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.

Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului isi exprima speranta ca „organele de cercetare ale Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures vor reusi sa aduca mai multa lumina in acest caz, iar manastirea si vietuitorii ei se vor bucura de aceeasi recunostinta pe care au primit-o pana acum si pretuire si apreciere din partea tuturor celor ce beneficiaza de ajutor crestin si fratern”.

Conform comunicatului de presa, dupa aparitia in media a informatiei, Episcopia Maramuresului si Satmarului a demarat o ancheta interna, iar Corpul de inspectie si control al Episcopiei s-a deplasat la Manastirea Petrova pentru a face cercetarile necesare.

„La Manastirea Petrova, pana la aceasta data, au primit cazare, haine si mancare in mod gratuit aproximativ 1.000 de persoane venite din Ucraina. Unele au fost cazate o noapte sau pentru o perioada mai indelungata. Manastirea ofera permanent cazare si masa pentru 40 de persoane. O femeie in varsta de 22 de ani, insotita de un copil minor, a sosit in cursul zilei de 13 aprilie in vama Sighet si a fost preluata si dusa la Manastirea Petrova pentru a primi cazare si ingrijiri.

Persoana era foarte dezorientata si instabila emotional datorita unor probleme de familie si situatiei razboiului, lucru sesizat si de un psiholog de nationalitate ucraineana. Persoana reclamanta a parasit manastirea fara explicatie in cursul zilei de 15 aprilie, iar pe 16 aprilie a formulat o plangere la Politia Municipiului Sighet in care a mentionat ca a fost agresata sexual de catre un barbat in varsta de 55 de ani”, se arata in comunicatul Episcopiei.

De asemenea, din audierea de catre Corpul de inspectie si control al Episcopiei s-a constatat, potrivit comunicatului citat, ca in prezent sunt cazate la manastire aproximativ 30 de persoane refugiate, care primesc cazare, masa si imbracaminte gratuit, sunt multumite de conditiile oferite si de comportamentul personalului manastirii si nu doresc sa plece de acolo pana la incetarea conflictului din tara lor.

„Personalul manastirii anchetat a ramas surprins de reclamatia facuta, neexistand nicio suspiciune privind un comportament neadecvat al preotului staret Agaton Oprisan, care conduce manastirea de peste 20 de ani”, se mentioneaza in comunicatul Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

BREAKING Clotilde Armand, trimisa in judecata chiar in ziua in care si-a depus candidatura. Acuzatiile procurorilor si reactia primarului Sectorului 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost trimisa joi in judecata de procurori, la putin…

47 de minute ago

Surse: Ciolacu s-a intalnit cu Dan Voiculescu de mai multe ori in ultimele zile. Presiuni pentru ca Piedone sa fie retras in favoarea lui Firea

Premierul PSD Marcel Ciolacu s-a intalnit de cateva ori, in aceste zile, cu Dan Voiculescu…

52 de minute ago

Polonia vrea sa-i trimita inapoi in Ucraina pe barbatii care au fugit de incorporare: „Multi polonezi sunt indignati cand vad tineri ucraineni in hoteluri si cafenele”

Ministrul polonez al Apararii, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat ca Polonia este pregatita sa ajute Ucraina…

3 ore ago

Clotilde Armand si-a depus candidatura cu un mesaj ofensiv: „Marcele, priveste-ne cu atentie. Noi suntem cei care te vor trimite inapoi la covrigarie”

Clotilde Armand si-a depus, joi, candidatura pentru un un nou mandat la Primaria Sectorului 1.…

O oră ago

Ciolacu si Grindeanu au mutat guvernul la Timisoara ca sa-l ajute pe Simonis sa castige alegerile. Promite stadion si spital la Timisoara

Premierul Ciolacu, avandu-l alaturi pe Sorin Grindeanu, au organizat sedinta de guvern de miercuri la…

2 ore ago

Tancul drona de 12 tone. SUA testeaza o varianta mai mare si mai puternica a unui tanc drona robotizata de tip Terminator – Video

DARPA (Agentia americana pentru proiecte de cercetare avansata in domeniul apararii) a anuntat ca programul…

O oră ago