O regiune italiana populara impune restrictii pentru turisti. Este cea mai cunoscuta zona de acces catre Muntii Dolomiti

life

Pe masura ce turistii se pregatesc sa vina in Italia pentru ceea ce pare a fi un sezon de vara aglomerat, regiunea autonoma Alto Adige a limitat numarul de vizitatori in incercarea de a preveni aglomeratia, potrivit CNN.

Alto Adige, cunoscuta si sub numele de Bolzano – Tirolul de Sud, in nordul tarii, a introdus o limita a numarului de vizitatori peste noapte la nivelurile din 2019 si a impus o interdictie a deschiderii unor noi unitati de cazare – cu exceptia cazului in care s-a inchis alta.

Regiunea, care se invecineaza cu Austria, este una dintre cele mai cunoscute porti de acces catre muntii Dolomiti, turistii venind sa vada varfuri stancoase spectaculoase care devin roz la apus, lacuri glaciare de vis si orase tiroleze dragute, unde se pot ghiftui cu galuste si bere locala.

In capitala Bolzano se afla si „Otzi omul de gheata” – corpul mumificat natural al unui localnic care a murit in urma cu aproximativ 5.200 de ani ale carui haine sunt aproape perfect conservate. Mumia se afla intr-un muzeu din oras.

Arnold Schuler, care este responsabil cu turismul in provincie si care a propus noua lege, a declarat pentru CNN ca – regiunea a „atins limita” a ceea ce ar putea sustine.

„Am atins limita resurselor noastre, am avut probleme cu traficul, iar locuitorii au dificultati in a gasi locuinte”, a spus el, adaugand ca doresc „sa garanteze calitatea [vietii] localnicilor si turistilor”, care a fost din ce in ce mai greu de realizat in ultimul deceniu.

Alto Adige este cunoscut ca un paradis in aer liber, dar Schuler spune ca reputatia sa a inceput sa fie pusa in pericol de numarul mare de oameni care viziteaza zona.

„Turistii vin aici pentru a face drumetii si pentru a vedea locuri frumoase, nu pentru a sta in trafic”, a spus el.

In 2022, in regiune au fost 34 de milioane de innoptari. „In anumite perioade ale anului si in anumite zone, a devenit mult”, a spus el pentru CNN.

„Turismul este foarte important pentru noi, pentru locurile de munca si economie, dar am ajuns la limita, asa ca am luat aceste masuri pentru a garanta o mai buna gestionare a fluxului de oameni si pentru a garanta cazarea pentru turisti.”

Legea, care a fost adoptata in septembrie 2022, interzice deschiderea de noi unitati de cazare, inclusiv Airbnb, sau adaugarea de camere fara permisiunea autoritatilor locale.

Incepand cu 2019, numarul de paturi inregistrate oficial a fost stabilit la putin sub 230.000. Proprietarii de unitati de cazare au timp pana pe 30 iunie sa raporteze autoritatilor cati oaspeti au gazduit de fapt in 2019 – adaugand, in esenta, canapele extensibile, care nu erau numarate anterior in cifre oficiale.

Numarul final va marca o limita care nu va putea fi depasita in viitor. Fiecare unitate va avea un numar fix de camere, iar fiecare comuna (autoritate locala) va avea, de asemenea, un numar stabilit – totalul tuturor afacerilor aflate sub autoritatea sa.

Pentru a ajuta afacerile mici, vor exista inca 7.000 posibile „paturi”, repartizate in randul autoritatilor locale din Alto Adige care le pot distribui dupa cum considera de cuviinta afacerilor mici, care au capacitate pentru mai putin de 40 de turisti. Alte 1.000 de „paturi” vor fi atribuite in circumstante exceptionale daca, pe viitor, cineva doreste sa-si deschida o afacere intr-un oras cu un nivel turistic foarte scazut.

Din 2021, accesul cu masina in sezonul de varf la Lago di Braies (sau Pragser Wildsee) (foto), un lac glaciar extrem de popular pe Instagram – se face doar cu rezervare. Schuler spune ca regiunea a facut aceasta miscare, pe care el o numeste „proiect pilot”, pentru ca situatia devenea insuportabila.

„Trebuie sa va inregistrati pentru a merge la lac, dar astfel aveti acces garantat si nu vor fi prea multi oameni acolo”, spune el. „Dar, de asemenea, toti cei care merg, pot vedea lacul.”

Accesul la Alpe di Siusi, sau Seiser Alm in germana, o vasta pajiste alpina la umbra muntilor, a fost de asemenea restrictionat anterior. Drumul pana la platou este inchis intre orele 9:00 si 17:00 pentru vehiculele private. Oricine doreste sa ajunga pana acolo trebuie sa foloseasca transportul public. Sunt scutiti rezidentii si turistii care au rezervari la hotelul aflat pe platou.

Acestea sunt primele dintr-un sistem mai larg de rezervari pentru locuri populare, deoarece, asa cum spune Schuler , si alte zone vor face la fel. Limitarea accesului la cele mai populare locuri aduce beneficii tuturor, spune el, comparandu-l cu muzeele si galeriile care vand un anumit numar de bilete in fiecare zi.

„Nu doar localnicii sunt fericiti, ci si turistii care au mai putine probleme cu accesul, au parcare si pot gasi unde sa manance.”

Schuler a spus ca marea de turisti ingreuneaza si viata localnicilor, care nu mai gasesc locuinte. „Devine din ce in ce mai dificil sa gasesti o locuinta, deoarece atat de multe [case] au fost transformate in cazare turistica”, a spus el, adaugand ca, in consecinta, costurile de inchiriere au crescut.

Regiunea are o populatie de aproximativ 532.000 de locuitori, aproape dublu fata de numarul turistilor, dar aceasta medie se datoreaza unor zone in care turismul este mai slab. „Avem zone in care numarul de paturi pentru cazare depaseste cu mult numarul de locuitori”, a spus Schuler.

Numarul de apartamente Airbnb din regiune a crescut cu 400% in ultimii cinci ani, a adaugat el.

„Intotdeauna am spus ca vrem sa fim o regiune pentru turisti, dar si un loc in care localnicii traiesc bine”, a spus el.

Deschiderea unui hotel, B&B sau un apartament de inchiriat pentru vacanta, va fi dificila, dar nu imposibila.

Daca o afacere se inchide, alocarea de „paturi” va reveni comunei sau autoritatii locale, care poate distribui acele locuri pentru o noua afacere sau in caazul in care cineva care doreste sa-si extinda proprietatea. „Asa garantam ca numarul de locuri ramane neschimbat in viitor”, a spus Schuler.

Actiunea face parte dintr-un document de 100 de pagini numit „Programma provincial per lo sviluppo del turismo 2030+” sau „Programul pentru dezvoltarea turismului dupa 2030 in provincie”. Un document de 100 de pagini care subliniaza anii de cercetare care au intrat in program si prezinta modul in care acesta intentioneaza sa dezvolte regiunea in mod durabil. O alta miscare este introducerea unui sistem de rating „green star” pentru a recompensa hotelurile sustenabile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: