O sefa pe placul lui Dragnea. Noul presedinte al CSM sustine modificarile la legile justitiei

news

Noile modificari ale Legilor Justitiei, mai exact cele referitoare la numirile in functii ale magistratilor, sunt de natura a elimina factorul politic din aceasta procedura, scrie noua sefa a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, in proiectul de candidatura.

Printr-o nota de subsol, Lia Savonea explica: prin articolele 31 si 33 din Legea privind statutul magistratilor, presedintele Romaniei nu poate sa mai refuze numirea in functii a judecatorilor si a procuroilor.

Noul presedinte al CSM face referire si la ministrul Justitiei, care, prin noile reglementari nu mai este titular al actiunii disciplinare impotriva magistratilor.

„Pornind de la principiul statului de drept si cel al separatiei puterilor in stat, una dintre conditiile esentiale pentru asigurarea suprematiei legii o constituie necesitatea consolidarii independentei justitiei si, implicit, a independentei magistratilor.

Recentele modificari legislative din domeniul justitiei vin in sprijinul consolidarii independentei acesteia prin importante modificari, cele mai importante din ele vizand eliminarea factorului politic din numirile judecatorilor si procurorilor in functii (n.r. – Lia Savonea face o trimitere de subsol: art.31 alin. 3 si art.33 alin 11 din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor au fost modificate iar presedintele Romaniei nu mai poate sa refuze numirea acestora in functie) sau a judecatorilor cu functii de conducere la Inalta Curte de Casatie si Justitie (n.r. – judecatoarea face referire in nota de subsol la art. 53 din aceeasi lege).

Totodata, ministrul Justitiei nu mai este titular al actiunii disciplinare impotriva magistratilor, iar Sectiei pentru procurori ii sunt recunoscute prerogative sporite in domeniul gestiunii carierei acestora”, scrie Lia Savonea in proiectul de candidatura, informeaza Mediafax.

Lia Savonea a fost validata, miercuri, de catre plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru functia de presedinte CSM, judecatorul fiind singurul candidat pentru aceasta pozitie. De asemenea, Nicolae-Andrei Solomon a fost validat pentru functia de vicepresedinte al CSM pentru anul 2019.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: