O statuie greaca antica uriasa se intoarce in Valea Templelor din Sicilia dupa 20 de ani de lucrari de restaurare

life

O statuie uriasa, veche de aproximativ 2.500 de ani, reprezentandu-l pe eroul grec Telamon, a fost adusa inapoi in Valea Templelor din Sicilia, un sit arheologic pe care poetul grec antic Pindar l-a descris drept „cel mai frumos oras al omului”, dupa 20 de ani de lucrari de restaurare, potrivit Reuters.

Statuia inalta de 8 metri inaltime a sustinut candva templul lui Zeus, una dintre celebrele constructii dorice din cel mai important sit antic grecesc din afara Greciei.

„Telamon va deveni noul ambasador international al unui sit arheologic fara egal la nivel mondial”, a declarat consilierul pentru patrimoniul cultural al Siciliei, Francesco Paolo Scarpinato.

In antichitatea fost una dintre numeroasele statui ale lui Telamon care faceau parte din structura templului. A fost reasamblata din 90 de fragmente din secolul al V-lea i.Hr. si dezgropata de arheologi in urma cu peste un secol, a declarat guvernul regional al Siciliei intr-un comunicat.

Templul lui Zeus a fost construit pentru a celebra victoria lui Agrigento asupra cartaginezilor si a fost deteriorat iremediabil de un cutremur din 1401. Situl a fost jefuit in secolul al XVIII-lea, iar unele blocuri de constructie ramase au fost folosite pentru a construi un dig in orasul din apropiere, Porto Empedocle.

Din anii 1800, cand expertii au dat peste ramasitele statuilor Telamon, templul a atras interesul unor cercetatori hotarati sa-i dezgroape secretele.

Valea Templelor, cu o suprafata de 1.300 de hectare a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO in 1997 si este acum o destinatie turistica importanta despre care Scarpinato a spus ca a atras peste un milion de vizitatori in 2023.

Templul lui Zeus va avea parte de lucrari extinse de restaurare inainte ca Agrigento sa devina capitala culturala italiana in 2025.

Telamon urmeaza sa fie o piesa centrala a orasului care se va afla in lumina reflectoarelor, promitand „un proiect de realitate augmentata si chiar iluminare speciala pentru a incuraja vizitele pe timp de noapte si pentru a promova aceasta lucrare impresionanta la nivel international”, a spus Scarpinato.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: