externe

O treime dintre italieni doresc reintroducerea pedepsei cu moartea – unii considera ca ar fi justificata chiar si pentru furt

Un sondaj recent in Italia a scos la iveala o statistica surprinzatoare: 31% dintre cetatenii acestei tari doresc reintroducerea pedepsei capitale. Aceasta dorinta vine in contextul in care Italia a abolit pedeapsa capitala inca din 1948, odata cu intrarea in vigoare a Constitutiei republicane.

Sondajul, realizat de Swg si numit „Radar. Valori, comportamenti, gusti, consumi e scelte politiche”, se bazeaza pe interviuri cu peste 60.000 de italieni anual. Rezultatele releva o discrepanta semnificativa: 57% dintre italieni se opun reintroducerii pedepsei capitale, in timp ce 12% nu au o opinie clara, potrivit publicatiei Fanpage.it.

Ceea ce este mai socant este tipul de infractiuni pentru care italienii considera ca pedeapsa capitala ar fi justificata. Pe langa infractiunile grave, precum omorul (28%) si pedofilia (25%), o parte semnificativa a respondentilor ar aplica pedeapsa capitala si pentru infractiuni precum violul (23%), tentativa de omor (13%), violenta domestica (13%) si chiar omorul stradal (11%). 5% dintre italieni considera ca pedeapsa capitala ar fi justificata si pentru furt.

La nivel global, 55 de state din cele 195 membre ONU (aproximativ un sfert) aplica pedeapsa capitala. Totusi, 23 dintre aceste state nu au mai executat condamnari la pedeapsa capitala de un deceniu. In 9 state, pedeapsa capitala este aplicata doar pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii.

Numarul exact de executii la nivel global este dificil de estimat, deoarece anumite state, precum China, care condamna anual mii de detinuti, nu ofera statistici oficiale.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

4 ore ago

In Germania a inceput procesul Printului Reuss care ar fi pregatit o lovitura de stat violenta

Marti a inceput, in Germania, procesul lui Heinrich XIII Printul Reuss, in varsta de 72…

4 ore ago

Noua copii care lucrau in agricultura au murit in Egipt dupa ce microbuzul in care se aflau a cazut in Nil de pe feribot

Cel putin 10 lucratoare agricole, dintre care noua minore, au murit marti in Egipt, dupa…

4 ore ago

Spania isi rechema permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei a spus ca nu va „repeta aceeasi greseala”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

4 ore ago

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

4 ore ago