O vedeta de televiziune din Romania si-a inchiriat casa unor refugiati sirieni. Nu a avut parte de experiente placute

news

Paula Rusu, fosta realizatoare si prezentatoare de stiri la Realitatea TV, Antena 3 si Romania TV, relateaza prin ce experiente a trecut dupa ce si-a inchiriat casa unei familii de refuigiati din Siria. Ea a ajuns la concluzia ca, din punct de vedere cultural, „suntem precum apa si uleiul”.

„Am avut niste chiriasi sirieni, el a facut scoala in Romania si a ramas pe aici. Profund marcat de razboiul din Siria. Avea o sotie draguta ce nu vorbea deloc cu alti barbati si doua fetite la fel de dragute. N-am avut probleme cu ei (cel putin asa am crezut) pana cand au inceput sa ma tot amane cu platile. In fine, am intrerupt contractul fiindca nu ne mai intelegeam. Desi am fost in fiecare luna pe la ei si casa parea bine intretinuta, cand au plecat de tot am ramas cu gura cascata.

Mobilierul din bucatarie era atat de stricat: balamale, blatul de la bucatarie era umflat de cata apa a curs pe el (cred ca l-au spalat cu hidrantul, ca blatul e facut special ca sa rezisre la apa); robinetele din ambele bai erau stricate, prizele iesite din pereti, doua lusrte sparte, o bucata de parchet lipsa, iar intr-una din camere aveam abtibilduri lipite pe pereti pana sus. Am fost nevoiti sa zugravim, sa schimbam mobila din bucatarie si sa reparam instalatiile sanitare”, a povestit Paula Rusu pe Facebook.

Ea nu crede ca este posibil ca refugiatii din Orientul Mijlociu sa se integreze in societatile europene.

„Ce vreau sa spun: sotia nu vorbea romaneste. Fetitele, una de 8 si una de 6 ani mergeau la gradinita respectiv scoala siriana, unde merg majoritatea copiilor sirieni din Romania. Asadar integrarea e doar o teorie, nicidecum o practica.

Care e concluzia?

Cred sincer ca oprirea exodului se poate numai cu oprirea razboiului. Nu cred ca oamenii astia pleaca pribegi in lume de bine, asa cum nu cred ca isi vor gasi binele in Europa. Nu vorbesc despre teroristi ci despre incapacitatea adaptarii la norme sociale altele decat cele pe care le cunosc.

Nu cred ca abolirea simbolurilor Craciunului ii face fericiti pe musulmanii din Occident, dar cred ca ii nemultumeste pe buna dreptate pe crestinii care le-au oferit adapost.

Cred ca orice manifestare ostila nu trebuie indreptata impotriva civililor pribegi ci impotriva celor care intretin razboiul. Nu cred in alta solutie decat aceea in care fiecare poate sa-si implineasca viata acolo unde ii sunt radacinile.

Cultural suntem precum apa si uleiul, drept dovada comunitatile musulmane care s-au ghetoizat (poate inventez cuvinte, nu stiu) in lumea crestina, in loc sa se integreze, iar consecintele sunt dureroase”, a mai spus Rusu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: