„O zi mare pentru stiinta si pentru omenire”. Pfizer anunta ca vaccinul anti-Covid are o eficienta de peste 90%

news

Grupul farmaceutic Pfizer Inc. a anuntat luni ca vaccinul sau experimental are o eficienta de peste 90% in prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor initiale provenite dintr-un studiu amplu de faza 3. Anuntul companiei americane reprezinta o prima victorie importanta obtinuta in lupta impotriva unei pandemii care a ucis peste 1 milion de persoane, a afectat grav economia mondiala si a bulversat viata de zi cu zi a oamenilor din lumea intreaga, informeaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Grupul Pfizer si partenerul sau german, compania BioNTech SE, sunt primii producatori de medicamente din lume care au prezentat date pozitive furnizate de un studiu clinic realizat pe scara ampla si care vizeaza un vaccin dezvoltat impotriva noului coronavirus.

Cele doua companii au anuntat, de asemenea, ca nu au detectat deocamdata niciun motiv serios de ingrijorare legat de siguranta vaccinului si se asteapta sa obtina aprobarea de utilizare in regim de urgenta din partea autoritatilor din Statele Unite spre sfarsitul acestei luni.

Daca vaccinul dezvoltat de grupul Pfizer va fi autorizat, el va deveni disponibil intr-o prima faza intr-un numar limitat de doze. Multe intrebari raman deocamdata fara raspuns, inclusiv aceea despre perioada de timp pentru care noul vaccin ofera protectie. Cu toate acestea, anuntul de luni ofera o raza de speranta comunitatii internationale legata de posibilitatea ca si alte vaccinuri create impotriva noului coronavirus, aflate in prezent in etapa de dezvoltare, sa fie eficiente.

„Astazi este o zi mare pentru stiinta si pentru omenire”, a declarat Albert Bourla, presedintele si CEO-ul grupului Pfizer, intr-un comunicat oficial. „Am atins acest prag critic in programul nostru de dezvoltare a unui vaccin, intr-o perioada in care omenirea are cea mai mare nevoie de el, cu rate de infectare care stabilesc noi recorduri, cu spitale care se apropie de capacitatea lor maximala si cu economii care intampina mari dificultati pentru a se redeschide”, a adaugat el.

Grupul Pfizer doreste sa solicite aprobarea de utilizare in regim de urgenta a acestui vaccin din partea autoritatilor din Statele Unite pentru persoane cu varste cuprinse intre 16 si 85 de ani. Pentru a putea sa depuna acea solicitare, grupul farmaceutic va avea nevoie sa colecteze timp de doua luni datele medicale legate de siguranta vaccinului de la aproximativ jumatate din totalul de 44.000 de participanti la acest studiu clinic. Pfizer se asteapta sa obtina aceste date la sfarsitul lunii noiembrie.

„Sunt aproape extaziat”, a declarat Bill Gruber, unul dintre principalii experti in vaccinuri care lucreaza pentru Pfizer. „Aceasta este o zi mare pentru sanatatea publica si pentru posibilitatea ca noi toti sa iesim cu bine din circumstantele in care ne aflam in prezent”, a adaugat acelasi cercetator.

Potrivit AFP, eficienta vaccinului dezvoltat de Pfizer a fost masurata comparand numarul participantilor infectati cu noul coronavirus din grupul vaccinat cu numarul celor din grupul placebo, „la sapte zile dupa a doua doza” si la 28 de zile dupa prima doza, precizeaza un comunicat comun al celor doua companii.

Pfizer a precizat ca analiza preliminara a fost realizata dupa ce 94 de participanti la studiul clinic de faza 3 au dezvoltat COVID-19. Compania nu a anuntat deocamdata numarul voluntarilor care s-au imbolnavit dupa ce au primit vaccinul, precizeaza Reuters.

Rata de eficienta a fost de asemenea cu mult peste pragul de 50% cerut de Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din Statele Unite pentru a putea sa autorizeze utilizarea pe plan national a unui vaccin impotriva noului coronavirus.

Pentru a confirma acea rata de eficienta superioara, Pfizer a anuntat ca va continua studiul clinic pana cand va ajunge la 164 de cazuri de COVID-19 in randul participantilor. Tinand cont de cresterea recenta a ratei de infectare in Statele Unite, acest numar ar putea fi atins pana la inceputul lunii decembrie, a precizat Bill Gruber.

Datele comunicate luni de grupul Pfizer nu au fost deocamdata analizate de un comitet independent de cercetatori si nici publicate intr-o revista medicala. Pfizer a spus ca va publica aceste date dupa ce va obtine rezultatele finale ale studiului sau clinic.

Pfizer si BioNTech au semnat un contract de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul american pentru a furniza 100 de milioane de doze de vaccin incepand cu acest an. Cele doua companii au semnat totodata acorduri de livrare cu Uniunea Europeana, Marea Britanie, Canada si Japonia.

Pentru a castiga timp, companiile farmaceutice au inceput sa fabrice vaccinuri anti-COVID-19 inainte de a afla daca acestea sunt intr-adevar eficiente. Marile grupuri din aceasta industrie se asteapta sa produca pana la 50 de milioane de doze pentru a imuniza pana la 25 de milioane de persoane in acest an.

Pfizer a precizat ca doreste sa produca pana la 1,3 miliarde de doze de vaccin in 2021.

Cursa globala pentru dezvoltarea unui vaccin eficient impotriva SARS-CoV-2 a determinat tarile bogate sa incheie acorduri in valoare de miliarde de dolari cu mai multi producatori de medicamente, precum Pfizer, AstraZeneca si Johnson & Johnson, generand in acelasi timp o serie de intrebari legate de momentul in care tarile cu venituri medii si mici vor avea acces la campaniile de vaccinare.

Eforturile americane depuse in vederea dezvoltarii unui vaccin au reprezentat strategia centrala folosita de administratia Trump impotriva pandemiei de COVID-19. Statele Unite au raportat cele mai mari cifre de cazuri de COVID-19 si de decese asociate acestei maladii din lume, cu peste 10 milioane de persoane infectate si peste 237.000 de victime.

Presedintele Donald Trump a declarat in mod public si in repetate randuri ca administratia sa va obtine cel mai probabil un vaccin de succes inainte de alegerile prezidentiale din 2020, care au avut loc pe 3 noiembrie. Sambata, insa, rivalul sau democrat, Joe Biden, a fost declarat castigatorul alegerilor.

Vaccinurile reprezinta un instrument esential al strategiilor adoptate pentru a pune capat crizei sanitare ce a determinat inchiderea multor companii si a lasat milioane de oameni fara locuri de munca. Milioane de elevi, ale caror scoli au fost inchise in martie, continua sa invete in cadrul programelor de predare de la distanta.

Zeci de producatori de medicamente si centre de cercetare din lumea intreaga participa la cursa globala de dezvoltare a unor vaccinuri eficiente impotriva COVID-19, o maladie care, pana duminica, cauzase peste 50 de milioane de infectari la nivel mondial dupa ce noul coronavirus a fost detectat pentru prima oara in China, in decembrie 2019.

Vaccinul creat de Pfizer si BioNTech foloseste tehnologia ARN mesager (mRNA), bazata pe gene de sinteza, care pot fi generate si fabricate in doar cateva saptamani. Acest vaccin poate fi produs la scara industriala mult mai repede decat vaccinurile conventionale.

Specialistii se asteapta ca si grupul Moderna Inc., al carui vaccin candidat foloseste o tehnologie similara, sa comunice rezultatele studiului sau clinic de faza 3 spre sfarsitul acestei luni. Tehnologia mRNA a fost conceputa pentru a declansa o reactie imunitara fara folosirea agentilor patogeni, cum ar fi particulele virale.

Grupul Pfizer nu va avea capacitatea sa furnizeze imediat de unul singur o cantitate suficienta de vaccinuri pentru intreaga populatie a Statelor Unite. Administratia Trump a afirmat insa ca va obtine pana la jumatatea anului 2021 suficiente doze pentru toti cei 330 de rezidenti americani care vor dori sa se vaccineze.

Guvernul american a afirmat ca vaccinurile vor fi furnizate in regim de gratuitate rezidentilor americani, inclusiv persoanelor asigurate, neasigurate si acelora care beneficiaza de programe guvernamentale de sanatate precum Medicare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: