„Oameni de vanzare” – O jurnalista BBC a calatorit, sub acoperire, din Romania in Marea Britanie, intr-un autobuz cu victime ale traficului de persoane

news

O jurnalista de la BBC, sub acoperire, a calatorit cu autobuzul din Romania in Marea Britanie cu oameni care ar putea deveni prada traficantilor de persoane.

Sam Poling dezvaluie ca povestea si-a lasat puternic amprenta asupra sa. Jurnalistta a intalnit in calatoria sa un tanar roman. „Nu i-am invatat numele. Am calatorit cu el timp de trei zile in sapte tari intr-un autobuz, in cautarea unui loc de munca. Am mancat impreuna si am ras cu el, dar nu i-am invatat niciodata numele.

Investigasem traficul de fiinte umane si lantul de aprovizionare intre Europa de Est si Scotia.

Traficantii romani, am auzit, aduc victime in Marea Britanie in numar atat de mare, incat acum folosesc toate caile posibile. Mi s-a spus ca un autobuz circula de trei ori pe saptamana de la Bucuresti la Glasgow. Un autobuz cu care traficantii obisnuiau sa-si aduca victimele”, noteaza jurnalista pentru BBC.

Sam Poling a mai descoperit ca autobuzul era plin in fiecare saptamana, aproape toti cei de la bord venind in Regatul Unit pentru un loc de buna. Oamenii veneau cu buna credinta si aflau mai tarziu ca, de fapt, au fost traficati.

Jurnalista stia ca, daca vrea sa inteleaga povestea din spatele persoanelor care vin in Marea Britanie – prin alegere sau altfel, trebuie sa ia acel autobuz, sa castige increderea celor de la bord sperand ca ii vor spune ceea ce vrea ea sa stie.

S-a „inarmat” cu o camera ascunsa si a pornit catre Bucuresti. In dimineata urmatoare a luat un taxi catre un parc auto de la marginea orasului. A fost preluata de un microbuz care a dus-o „in cealalta parte a Romaniei”, de unde avea sa ia autocarul care sa o duca la destinatie.

„Soferul minibusului a cerut sa primeasca 165 de lire sterline pentru un bilet cu plecare spre Glasgow. El a insistat sa fie platit in lire sterline si mi-a spus ca au facut acest traseu de trei ori pe saptamana.

Am urcat. Nu erau ferestre in spate, unde trebuia sa stau. Manerele au fost scoase din interiorul usilor, soferul mi-a spus ca este pentru ca oamenii incearca sa iasa in timp ce calatoreau. Urmatoarele 10 ore au fost petrecute in Romania, oprindu-ne doar pentru a ridica oameni sau colete”, continua Sam povestea.

2

Sute de lire sterline au trecut prin mana soferului. Toti cei cu care a vorbit jurnalista erau pentru prima oara pe acest traseu. Barbatii urmau sa lucreze in fabrici, la munci agricole sau in constructii. Femeile voiau sa lucreze ca ingrijitoare. Unele mergeau sa-si viziteze sotii.

In cele din urma au ajuns in Cluj, unde trebuiau sa ia autocarul cu care vor calatori trei zile. Asteptand autocarul, a stat de vorba cu pasagerii. Primul grup cu care a vorbit mergea la Leeds, Luton, Southampton si Londra.

Un barbat care urma sa lucreze intr-o spalatorie auto i-a spus ca va lucra sase sau sapte zile pe saptamana, cate 11 ore pe zi. Pentru asta ar fi platit 40 de lire pe zi. „E prea putin? E viata grea aici, in Romania, aici muncim pentru 7 lire pe zi”, i-a povestit barbatul.

3

Alt barbat i-a spus ca va lucra in contructii. Un altul va culege legume. Pentru aproape toti, cazarea urma sa fie asigurata de cei care ofereau locul de munca.

In jur de 10 seara, a sosit autobuzul, inghesuit si foarte inconfortabil. „Era o toaleta pe care nu aveam voie sa o folosim. Au existat doi soferi care au condus cu schimbul, astfel incat autobuzul sa poata strabate zilele si noptile fara oprire. S-a auzit muzica pe tot parcursul calatoriei. In mod surprinzator, a existat un sistem de divertisment la bord – un ecran in fata autobuzului. Chiar si mai surprinzator a fost filmul care a rulat – „Taken” al lui Liam Neeson, un film despre traficul de fiinte umane. Prima noapte a fost grea. A fost un accident pe drum, cand am trecut prin Ungaria. Un mort, altii raniti grav. Am privit un corp acoperit cu o patura”, continua jurnalista.

4

Abia dupa ce s-au oprit cateva ore a putut sa vorbesc cu alti pasageri.

Un om urma sa lucreze intr-o fabrica. Nu stia care ar fi salariul lui, dar a spus ca a mai fost in Marea Britanie inainte si castiga mai mult decat acasa. Toti banii urmau sa fie trimisi in Romania.

„”Te simti exploatat?” L-am intrebat. „Da, in fiecare zi, da”, mi-a raspuns”, mai noteaza jurnalista.

Urmatorul pasager cu care a vorbit avea doar 19 ani. Era prima oara cand pleca de acasa si trebuia sa munceasca pentru a putea trimite bani inapoi familiei sale. Parea inspaimantat si jurnalista l-a intrebat daca e nervos. „Putin”, i-a raspuns. Ii fusese oferita o slujba de chelner langa Crawley. Sase zile pe saptamana, 10 ore pe zi, urma sa primeasca 118 lire pe saptamana si sa stea in apartament cu alti oameni, dar nu stia cati. Engleza lui era aproape perfecta.

„In Romania lucrez in domeniul IT si acum voi fi chelner. Nu am nici o experienta”, a dezvaluit tanarul. I-a spus jurnalistei ca are un var in Marea Britanie, dar familia lui e dezbinata si nu ar avea cui sa ceara ajutorul in caz de nevoie.

Au calatorit mai departe, prin Ungaria, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Franta.

De fiecare data cand s-au oprit, tanarul roman i-a povestit jurnalistei despre viata grea din Romania si situatia disperata in care se gaseste. A avertizat-o ca, pentru unii oameni din autobuz, devenise „o tinta sexuala”. La benzinarii, mergea cu ea la toaleta, asa ca nu era singura. Romanul i-a povestit despre familia sa si a devenit suparat pe masura ce oboseala si realitatea a ceea ce face a inceput sa ia amploare.

In cele din urma, in primele ore ale celei de-a treia zi, au ajuns la o statie de benzina aflata la periferia Londrei. Era cinci dimineata si niste microbuze ii asteptau pe toti.

„Precum bovinele, am fost impartiti in diferite grupuri si bagati in microbuzuri. L-am cautat pe tanarul chelner in intuneric, sa-mi iau la revedere. Dar deja se urcase in microbuzul sau. Eu am intrat in microbuzul cu destinatia Scotia.

Cand ne indreptam spre nord, m-am intrebat care dintre tovarasii mei de calatorie si-au dat seama ca sunt traficati. Speram ca amicul meu roman sa nu fie printre ei”, continua jurnalista.

A doua parte a investigatiei BBC „Oameni de vanzare” urmeaza sa fie publicata curand.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: