Oamenii care vorbesc singuri nu sunt nebuni. De fapt sunt GENII

life

De cate ori nu te-ai suprins intrebandu-te cu voce tare: „Oare pe unde naiba am lasat telefonul?”. Sau orice alt lucru. Dupa care te-ai ingrijorat poate ca vorbesti singur. Ei bine, nu e cazul sa fii nelinistit.

Sunt oameni care vorbesc des cu ei insisi. Si nu numai in casa, chiar si cand merg pe strada. Ganditul cu voce tare ajuta sa materializezi la ce te gandesti.

Desigur, multi se uita la cei care vorbesc singuri ca la nebuni. Ei vorbesc cu vocile din capul lor, se gandeste lumea din jur. Insa s-a demonstrat ca ganditul cu voce tare este semn al genialitatii.

Cei mai inteligenti oameni de pe Pamant vorbeau cu ei insisi. Priviti la monologurile celor mai mari ganditori. Uitati-va doar la poeti.

Albert Einstein vorbea singur. Potrivit einstein.org, fizicianul „repeta deseori cu voce soptita ce are de facut”.

Vorbitul cu tine insuti face ca mintea sa functioneze mai eficient

Intr-un studiu publicat de Quarterly Journal of Experimental Psychology, psihologii Daniel Swigley si Gary Lupya au lansat ipoteza ca vorbitul cu tine insuti este de fapt benefic.

Cei doi au facut urmatorul experiment cu 20 de persoane. Au indicat fiecareia numele unui obiect, de exemplu o marca de paine sau un fruct, si le-au cerut sa il gaseasca intr-un supermarket. Intr-o prima faza li s-a cerut subiectilor sa nu vorbeasca deloc. In a doua faza, subiectii au repetat cu voce tare ce anume cautau.

Potrivit celor doi psihologi, subiectii au gasit cu mai mare usurinta lucrurile cautate atunci cand vorbeau cu ei insisi. Memoria se imbunatateste astfel, au tras concluzia psihologii.

Insa aceasta a vorbi cu tine nu este intotdeauna benefic, daca nu stii cum arata acel obiect, chiar te poate confuza, a mai spus Lupyan. Daca stii ca banana este galbena si are o anumita forma, atunci cand spui „banana” se activeaza imaginea vizuala in creier si astfel poti sa o gasesti mai usor.

De mic inveti mai usor daca vorbesti cu tine

Copiii invata sa vorbeasca ascultandu-i pe cei mari si repetand ce spun. Trebuie sa ne auzim vocea pentru a invata cum sa o utilizam. Potrivit Live Science, „vorbitul cu ei insisi ii ghideaza pe copii in invatarea unor lucruri, precum atunci cand exerseaza cum sa-si lege sireturile. Vorbind isi aduc aminte sa se concentreze la ce au de facut si la mana”.

Nu-i asa ca ati vazut deseori copii vorbind cu ei insisi in timp ce se jucau cu masinuta sau cu vreun animal de plus? Un copilas poate ramane concentrat daca vorbeste despre ce are de facut.

Daca un baietek se joaca cu masinuta, el ar putea spune: „Masina mica poate incape pe usa garajului, dar camionul este prea mare”. In acelasi timp el exerseaza care dintre masini incape in garaj.

Un copil invata in timp ce vorbeste despre actiunile sale. Facand astfel, el isi va aminti in viitor cum sa rezolve problemele. Vorbitul cu sinele il ajuta sa dea un sens lumii inconjuratoare.

Vorbitul cu tine insuti te ajuta sa-ti organizezi gandurile

Cel mai mult ajuta, cand vorbesti singur, faptul ca iti poti organiza nenumaratele ganduri care iti zburda prin minte. Vocalizarea problemelor ajuta la calmarea nervilor. Esti propriul tau psiholog.

Potrivit psihologului Linda Sapadin, citata de elitedaily.com, vorbitul cu tine insusi te ajuta sa-ti confirmi deciziile importante si dificile pe care le-ai luat. „Ajuta sa iti limpezesti gandurile, sa definesti ce este important si sa fii sigur ca ai luat decizia cea mai buna”, a spus aceasta.

Toata lumea stie ca cea mai buna metoda de a rezolva o problema este de a vorbi despre aceasta. Din moment ce este problema ta, de ce sa nu vorbesti despre ea? Ganditul cu voce tare te ajuta sa-ti atingi tintele.

„Vorbind cu voce tare despre ce ai de facut duce la sporirea concentrarii, intareste ce ti-ai propus, iti controleaza emotiile si trage deoparte lucrurile care te-ar putea distrage”, a mai aratat Sapadin.

Mai mult decat atat, vorbind cu tine insuti este o dovada ca ai incredere de sine. La fel ca Albert Einstein, care „a fost extrem de dotat si a care a stiut de tanar cum sa-si exploateze talentele”, oamenii care gandesc cu voce tare sunt foarte eficienti si conteaza doar pe ei insisi pentru a afla ce au nevoie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: