„Oamenii de nimic nu vor pleca de buna voie de la putere”. Manifestul dramatic al unui profesor universitar

analize

Ciprian Mihali, profesor de filosofie, director pentru Europa de Vest al Agentiei Universitare a Francofoniei, cu sediul in Bruxelles, si fost ambasador al Romaniei in Senegal publica un mesaj pe Facebook in care ii indeamna pe romani sa actioneze pentru a „matura de pe scena publica aceasta adunatura de oameni de nimic care s-a pripasit azi la conducerea tarii”.

„Incepand din luna mai, avem patru sanse, poate ultimele pentru multe decenii, de a matura de pe scena publica aceasta adunatura de oameni de nimic care s-a pripasit azi la conducerea tarii. Oameni de nimic, pentru ca niciunul dintre acestia nu ar fi facut nimic notabil in viata daca nu ar fi intrat in politica, niciunul nu ar fi avut titluri, functii, salarii mari si averi daca nu ar fi inselat, furat sau mintit ca sa fie ceea ce este azi. Am putut vedea cum in doar doi ani ofensiva incompetentei, marlaniei si hotiei lor a putut sa puna in pericol nu doar niste institutii, ci insasi existenta statului de drept si a democratiei in Romania.

Nu exista in acest moment nicio indoiala ca ramanerea lor la putere inca patru ani va condamna definitiv tara la saracie, inegalitate, abuzuri, coruptie si abuzuri. Foarte multi dintre noi nu vom mai cunoaste in timpul vietii care ne-a mai ramas o altfel de tara decat una in care se vor lafai nestingheriti hoti, analfabeti si canalii, in timp ce toti ceilalti vor muri in spitale si sosele, de boli, de saracie, de indiferenta, de educatie proasta, de dispret al autoritatilor.

Votul nostru va fi primul pas prin care acesti oameni de nimic sa fie cel putin facuti inofensivi si apoi pusi sa plateasca in fata legii pentru faptele lor de ticalosie si de distrugere a economiei nationale si a institutiilor statului romani. Ei trebuie sa fie readusi prin procese drepte si la statutul de simpli cetateni ca noi toti, pusi in fata judecatorilor si judecati ca infractori de rand, cu circumstante agravante din cauza consecintelor actelor lor. Dezbracati de imunitatile lor si de protectiile lor, scosi din retelele de influenta si din bogatiile lor facute din banii nostri ai tuturor, vor redeveni ceea ce au fost inainte de a intra in politica: nimeni.

E nevoie ca lamentarile de genul „nu mai e nimic de facut”, „eu nu am nicio putere”, „imi pare rau ca m-am nascut in tara asta” sau „ne meritam soarta” sa inceteze. De fiecare data cand aud asta, parca e ciobanul fatalist din Miorita in versiunea caricaturala, prin felul in care ne pregatim migalos, pas cu pas, propria infrangere. Doar oamenii slabi si fricosi se plang neincetat. Nu suntem inca infranti, dar ne putem infrange pe noi insine continuand sa ne lamentam. Desigur, putem spune ca ne indreptam spre o catastrofa, dar asta numai daca stam cu mainile in san asteptand sa se intample catastrofa.

E nevoie, pe de alta parte, sa nu ne facem sperante desarte: nu vor pleca de buna voie de la putere si nu vor putea fi inlaturati toti oamenii de nimic prin vot, toti deodata si ireversibil. Nu va fi de ajuns sa ne deplasam de patru ori cate o jumatate de ora in doi ani la urne ca sa ne consideram eroi si ca sa credem ca ne-am facut datoria. Va trebui recucerita fiecare institutie, fiecare postura de responsabilitate publica, asa cum se recucereste un pamant drag pustiit de invazia barbarilor.

Sa nu ne bazam nici pe sprijinul (altfel decat simbolic si declarativ) al prietenilor europeni, dar nici pe integritatea si calauzirea unor responsabili pretins carismatici de institutii importante din Romania, institutii culturale, universitare, academice, juridice, economice etc. Toti acesti „responsabili” si-au fabricat discret un discurs de justificare a propriei inactiuni care ii va ajuta sa cada in picioare in orice situatie si sub orice regim. Ei vor face mereu parte dintre invingatori.

Exista o singura contraputere posibila si reala, iar aceasta contraputere este solidaritatea curajoasa a celor multi, necunoscuti si lipsiti de orice putere. Pentru ca doar solidaritatea aceea marunta a oamenilor de rand, ca in Franta sau in Venezuela, creeaza putere: tacuta uneori, furioasa alteori, de moment sau de durata, dar de neinduplecat si revenind pe baricade mai indarjita dupa fiecare gazare sau bataie.

De aceea, in loc sa va plangeti, faceti bine si iesiti fiecare cateva minute din cochiliile voastre si vorbiti cu vecinii, cu parintii, cu rudele, cu prietenii, spuneti-le sa nu vanda viitorul copiilor lor pentru niste minciuni. Spuneti-le ca asa cum nu ar primi peste noapte in casa niste hoti si violatori, tot asa nu ar trebui sa accepte ca tara sa fie condusa de asemenea oameni de nimic. Daca nu ati vrut sau nu ati putut sa protestati altfel, mergeti si votati si inscrieti-va ca observatori la alegerile din satul vostru, de pe strada voastra, din orasul vostru. Asigurati-va ca alegerile sunt corecte si ca nu sunt furate iar de un primar sau de un partid; nu va lasati mituiti si pacaliti, nu va lasati intimidati. Daca sunteti oameni drepti, veti razbi alaturi de alti oameni drepti; daca insa veti alege sa inselati, sa taceti si sa intoarceti privirea, veti trai voi si veti condamna si copiii vostri sa traiasca printre hoti si mincinosi.

Nu e nimic castigat, chiar nimic. Dar inca nu e totul pierdut. In spatiul dintre cele doua, putem alege sa facem ceva sau putem alege sa privim spectacolul impresionant al prabusirii unei tari frumoase si bogate, dar, vai, locuite de multi oameni lipsiti de curaj, condusi de putini oameni de nimic”, a scris Ciprian Mihali pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: