Oamenii de stiinta au descoperit in Antarctica un meteorit „rar si cu adevarat incitant”

life

Antarctica este un tinut magic pentru vanatorii de meteoriti. Pietrele intunecate ies in evidenta in zapada alba, iar clima uscata ajuta la conservarea lor. O echipa de cercetatori a cautat meteoriti in Antarctica si a descoperit o raritate: un meteorit urias de 7,6 kilograme, transmite cnet.com.

Meteoritul a fost unul dintre cele cinci colectate de cercetatori, care au pornit in expeditie la sfarsitul lunii decembrie.

„Marimea nu conteaza neaparat cand vine vorba de meteoriti si chiar si micrometeoritii pot fi incredibil de valorosi din punct de vedere stiintific, dar, desigur, gasirea unuia mare ca acesta este rara si foarte interesanta”, a spus cercetatorul Maria Valdes intr-un comunicat.

Valdes estimeaza ca aproximativ 45.000 de meteoriti au fost gasiti in Antarctica in ultimul secol, dar doar aproximativ 100 dintre ei au fost de dimensiuni mai mari.

Echipa a utilizat o tehnica noua folosind imagini din satelit pentru a identifica meteoritii. „Este interesant sa mergi intr-o aventura, sa explorezi zone necunoscute, dar realitatea de pe teren a fost mult mai dificila decat frumusetea imaginilor din satelit”, a declarat Vinciane Debaille, studenta la glaciologie la Universite Libre de Bruxelles.

Desi decembrie inseamna de fapt vara in regiunea Antarcticii, expeditia a infruntat temperaturile reci si drumurile lungi cu snowmobilul.

Meteoritii sunt studiati la Institutul Regal de Stiinte ale Naturii. Fiecare este o fereastra catre cosmos. „Cu cat avem un esantion de meteoriti mai mare, cu atat putem intelege mai bine sistemul nostru solar si cu atat ne putem intelege mai bine pe noi insine”, a adugat Valdes.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: