externe

Vin noi recorduri de temperatura, cercetatorii avertizeaza ca omenirea se indreapta spre un „teritoriu necunoscut”: „Repercusiuni de anvergura pentru sanatate, securitate alimentara, gestionarea apei si mediu”

Este aproape sigur ca lumea va inregistra noi recorduri de temperatura in urmatorii cinci ani, iar temperaturile vor creste probabil cu peste 1,5C peste nivelurile preindustriale, au avertizat oamenii de stiinta, relateaza BBC.

Depasirea pragului crucial de 1,5C, despre care oamenii de stiinta au avertizat ca ar putea avea consecinte nefaste, ar putea sa fie doar temporara, potrivit cercetarilor Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM).

Cu toate acestea, ar reprezenta o accelerare semnificativa a impactului uman asupra sistemului climatic global si ar trimite lumea intr-un „teritoriu necunoscut”, a avertizat agentia ONU.

Tarile semnatare s-au angajat, in cadrul Acordului de la Paris din 2015 privind clima, sa incerce sa mentina temperaturile globale la nu mai mult de 1,5C fata de nivelurile preindustriale, dupa ce au primit avize stiintifice potrivit carora incalzirea peste acest nivel ar declansa o cascada de efecte din ce in ce mai catastrofale si potential ireversibile.

Profesorul Petteri Taalas, secretarul general al OMM, a declarat: „Acest raport nu inseamna ca vom depasi permanent pragul de 1,5C specificat in Acordul de la Paris, care se refera la incalzirea pe termen lung, pe parcursul mai multor ani. Cu toate acestea, OMM trage un semnal de alarma ca vom depasi temporar nivelul de 1,5C, cu o frecventa din ce in ce mai mare.”

Temperaturile medii globale la suprafata nu au mai depasit niciodata pragul de 1,5C. Cea mai ridicata medie din anii precedenti a fost de 1,28C peste nivelurile preindustriale.

Raportul, publicat miercuri, a constatat ca exista o probabilitate de 66% de depasire a pragului de 1,5C in cel putin un an intre 2023 si 2027.

Noi temperaturi record au fost stabilite in multe zone din intreaga lume in timpul valurilor de caldura de anul trecut, dar aceste maxime ar putea fi doar inceputul, potrivit raportului, deoarece degradarea climei si impactul sistemului meteorologic El Nino in curs de dezvoltare se combina pentru a crea valuri de caldura pe tot globul.

El Nino face parte dintr-un sistem meteorologic oscilant care se dezvolta in Pacific. In ultimii trei ani, lumea s-a aflat in faza opusa, cunoscuta sub numele de La Nina, care a avut un efect de atenuare a cresterii temperaturilor in intreaga lume.

Pe masura ce La Nina se incheie si se dezvolta un nou El Nino, exista o probabilitate de 98% ca cel putin unul dintre urmatorii cinci ani sa fie cel mai cald din istorie, au constatat cercetatorii.

Taalas a avertizat cu privire la efecte. „Se asteapta ca in lunile urmatoare sa se dezvolte un El Nino care se incalzeste, iar acest lucru se va combina cu schimbarile climatice provocate de om pentru a impinge temperaturile globale intr-un teritoriu neexplorat. Acest lucru va avea repercusiuni de anvergura pentru sanatate, securitate alimentara, gestionarea apei si mediu”, a spus el. „Trebuie sa fim pregatiti”.

Potrivit raportului, este posibil ca in acest an sa fie mai putine precipitatii in Amazon, America Centrala, Australia si Indonezia. Aceasta este o veste deosebit de proasta pentru Amazon, unde oamenii de stiinta sunt din ce in ce mai ingrijorati de faptul ca un cerc vicios de incalzire si despadurire ar putea transforma regiunea din padure tropicala in savana.

In Australia, Indonezia si in unele parti din sudul Asiei pot aparea secete severe.

ONU avertizeaza ca recordurile de caldura ar putea fi doborate pe masura ce creste fenomenul El Nino.

Potrivit raportului, in urmatorii cinci ani, este posibil sa se inregistreze precipitatii peste medie in nordul Europei, in Alaska si in nordul Siberiei, precum si in Sahel.

Pentru fiecare an din 2023 pana in 2027, se preconizeaza ca temperatura globala aproape de suprafata va fi cu 1,1°C si 1,8°C peste media preindustriala, luata in perioada 1850-1900.

Lumea s-a incalzit considerabil in ultimii ani. In 2015, cand a fost semnat Acordul de la Paris, care prevedea ca tarile sa mentina cresterea temperaturii globale la cel mult 2C peste nivelurile preindustriale si, in acelasi timp, sa „depuna eforturi” pentru a o mentine la 1,5C.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Rusia tine sa dea lectii de umanitate Parisului: „Franta sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie”

Rusia cere Frantei sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie…

43 de minute ago

Diana Sosoaca, activata international impotriva „vestului colectiv”. „Pe aici nu se trece!”

Dupa o „vizita speciala” in Serbia, senatoarea de Iasi, Diana Sosoaca a trimis o scrisoare…

41 de minute ago

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

O oră ago

„Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol”, anunta vicepremierul. „Dar starea sa ramane grava si necesita ingrijiri intensive”

Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol, la patru zile dupa atentatul…

O oră ago

OpenAI desfiinteaza echipa axata pe riscurile AI pe termen lung, la mai putin de un an dupa ce a anuntat-o

OpenAI si-a desfiintat echipa axata pe riscurile pe termen lung ale inteligentei artificiale la doar…

41 de minute ago