Oamenii de stiinta avertizeaza ca unele afectiuni musculo-scheletice se vor dubla pana in 2050

externe

Formele mai putin discutate de tulburari musculo-scheletice sunt in crestere si vor afecta de doua ori mai multe persoane in urmatorii 30 de ani, potrivit unor noi cercetari.

Aceasta categorie de „alte” afectiuni musculo-scheletice – un grup de afectiuni care nu sunt descrise in alte categorii de boli specifice – se preconizeaza ca va afecta pana la 1,06 miliarde de persoane pana in anul 2050, de aproape doua ori mai multe decat cele 494 de milioane de persoane afectate din datele recente, potrivit  Newsweek.

„Am prognozat ca cele 494 de milioane de cazuri din 2020 se estimeaza ca vor creste substantial pentru a ajunge la 1.060 de milioane de persoane care traiesc cu alte dizabilitati musculo-scheletice pana in 2050”, a declarat intr-un comunicat Manasi Murthy Mittinty, coautor al studiului, medic cercetator si lector superior in domeniul sanatatii publice la Colegiul de Medicina al Universitatii Flinders si cercetator la Harvard Medical School pentru o bursa clinica globala avansata.

„Echipa de cercetare a identificat ca tulburarile musculo-scheletice de tipul celor studiate in aceasta cercetare, care exclud osteoartrita, artrita reumatoida, guta, durerile lombare si durerile de gat, reprezinta o sursa mare si in crestere de dizabilitate in lume, care necesita luarea in considerare a politicilor publice.”

Cercetatorii au facut aceste previziuni dupa ce au analizat datele privind populatia, sanatatea si cererile de despagubiri de asigurari din 204 tari si teritorii. Acestia au investigat prevalenta problemelor musculo-scheletice si anii de viata traiti cu dizabilitatea respectiva,

Tulburarile musculo-scheletice afecteaza articulatiile, muschii, oasele, ligamentele, tendoanele si coloana vertebrala si apar din cauza mai multor factori, inclusiv leziuni, eforturi repetitive, postura proasta, imbatranire si tulburari genetice. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1,71 miliarde de persoane traiesc cu toate tipurile de afectiuni musculo-scheletice la nivel mondial.

Afectiunile investigate in aceasta lucrare includ lupusul eritematos sistemic, artrita psoriazica, spondiloartrita si spondilita anchilozanta, printre multe altele. Cercetatorii au dezvaluit ca aceste „alte” afectiuni musculo-scheletice in crestere sunt adesea trecute cu vederea in politica pentru sanatatea musculo-scheletala, in ciuda faptului ca se situeaza pe locul al saselea in topul celor mai mari cauze de ani traiti cu dizabilitati (YLD) in 2020, precum si pe locul al 19-lea in topul celor mai mari cauze de ani de viata ajustati in functie de dizabilitate (DALY), care reprezinta fiecare an pierdut de viata sanatoasa.

De asemenea, au constatat ca femeile raporteaza rate mai mari de tulburari musculo-scheletice decat barbatii la nivel global si ca aceste rate ating un varf la varsta de 60-69 de ani.

„Subliniem ca exista o povara substantiala a ceea ce este clasificat ca fiind „alte” tulburari musculo-scheletice care, altfel, ar trece neobservate”, a spus Mittinty in declaratie. „Ne-am bazat previziunile pe proiectiile populatiei si pe datele demografice privind imbatranirea populatiei, indicand ca nu numai ca numarul persoanelor din intreaga lume care traiesc cu alte afectiuni musculo-scheletice, cum ar fi lupusul eritematos sistemic si spondilopatiile, este in crestere, dar la fel vor creste si nevoile lor de asistenta medicala in 2050 si ulterior.”

„Un factor care ar putea contribui la aceasta proiectie este, desigur, aparitia implicatiilor post-COVID-19, in care este recunoscuta o cohorta tot mai mare de afectiuni conexe caracterizate prin simptome musculo-scheletice si pierderea mobilitatii, ceea ce adauga o presiune suplimentara asupra sistemelor de sanatate si a comunitatilor”, a spus Mittinty.

Aceasta rata ridicata de YLD pentru „alte” afectiuni musculo-scheletice implica faptul ca exista o cerere mare de servicii de terapie, ceea ce este sustinut de datele privind cererile de despagubire de asigurari care releva un numar mare de vizite la serviciile de sanatate.

„Povara mare a bolii din aceasta categorie diversa de afectiuni musculo-scheletice subliniaza necesitatea de a aborda afectiunile musculo-scheletice in general”, au scris autorii in lucrare. „Imbunatatirea asistentei medicale pentru populatiile in curs de imbatranire – in ceea ce priveste prevenirea bolilor netransmisibile, reabilitarea, precum si eficacitatea si siguranta medicamentelor – ar contribui la reducerea poverii afectiunilor musculo-scheletice, alaturi de alte afectiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: