Oamenii de stiinta recupereaza pentru prima data ARN de la o specie disparuta

Geneticienii au izolat si decodificat pentru prima data moleculele de ARN de la o creatura care a disparut cu mult timp in urma, potrivit CNN.
Materialul genetic – care provine de la un specimen de tigru tasmanian, sau thylacine, vechi de 130 de ani, aflat in colectia Muzeului Suedez de Istorie Naturala din Stockholm – le-a permis oamenilor de stiinta sa inteleaga mai bine modul in care functionau genele animalului. Cercetatorii si-au impartasit descoperirile intr-un studiu publicat marti in revista stiintifica Genome Research.
„ARN-ul va ofera sansa de a trece prin celule, tesuturi si de a gasi biologia reala care a fost pastrata in timp pentru acel animal, specia thylacine, chiar inainte de a muri”, a declarat autorul principal al studiului, Emilio Marmol Sanchez, biolog computational la Centrul pentru Paleogenetica si SciLifeLab din Suedia.
De marimea unui coiot, thylacinele era un pradator marsupial. Acesta a disparut in urma cu aproximativ 2.000 de ani aproape peste tot, cu exceptia statului insular australian Tasmania, unde populatia a fost vanata pana la disparitie de catre colonistii europeni. Ultimul thylacine care traia in captivitate, pe nume Benjamin, a murit din cauza in 1936, la gradina zoologica Beaumaris din Hobart, Tasmania.
Marmol Sanchez a declarat ca, desi scopul cercetarilor echipei sale nu a fost de a elimina extinctia, o mai buna intelegere a compozitiei genetice a tigrului tasmanian ar putea contribui la eforturile recent lansate de a readuce animalul la viata sub o anumita forma.
Reinvierea unei specii disparute
Andrew Pask, care conduce un proiect care vizeaza reinvierea thylacinei, a declarat ca lucrarea este „revolutionara”.
ADN-ul antic, in conditii adecvate, poate rezista mai mult de un milion de ani si a revolutionat intelegerea trecutului de catre oamenii de stiinta.
ARN-ul, o copie temporara a unei sectiuni de ADN, este mai fragil si se descompune mai repede decat ADN-ul si, pana de curand, nu se credea ca poate rezista pentru o perioada de timp.
In 2019, o echipa a secventiat ARN-ul din pielea unui lup vechi de 14.300 de ani, care a fost conservat in permafrost, dar cea mai recenta cercetare este prima data cand ARN-ul a fost recuperat de la un animal care a disparut.
„Manualul de instructiuni”
Echipa de cercetatori a reusit sa secventieze ARN-ul din pielea si tesuturile musculare scheletice ale specimenului si sa identifice genele specifice thylacinei. Aceste informatii fac parte din ceea ce se numeste transcriptomul animalului, asa cum informatiile stocate in ADN sunt cunoscute sub numele de genom.
ADN-ul este adesea descris ca fiind un manual de instructiuni pentru viata, continut in fiecare celula a organismului. Pe langa alte functii celulare, ARN-ul produce proteine prin crearea unei copii a unei anumite portiuni de ADN intr-un proces cunoscut sub numele de transcriptie.
Intelegerea ARN-ului le permite oamenilor de stiinta sa alcatuiasca o imagine mai completa a biologiei unui animal, a declarat Marmol Sanchez. El foloseste analogia cu un oras in care fiecare restaurant primeste o carte de retete uriasa – ADN-ul. Cu toate acestea, ARN-ul este cel care permite fiecarui restaurant sa produca diferite feluri de mancare din acea carte de referinta.
„Daca va concentrati doar asupra ADN-ului, nu veti reusi sa observati diferentele dintre toate aceste restaurante”, a spus Marmol Sanchez. „Prin utilizarea ARN-ului… acum puteti merge la restaurant si gusta mancarea, gustati paella, sushi sau sandvisurile.”